Angela Merkel a német-izraeli kormánykonzultáció után Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: az uniós csúcson meg kell vizsgálni, hogy érdemes-e haladni tovább az Európai Unió és Törökország közös akcióterve által kijelölt úton a menekülést kiváltó okok kezelése és az illegális migráció visszaszorítása felé, vagy "máris fel kell adni" ezeket a törekvéseket, és le kell zárni a görög-macedón, illetve a görög-bolgár határt, vállalva a Görögországot és az EU egészét, így a schengeni övezetet is terhelő következményeket.

"Nevetséges" lenne, ha az értekezleten arról tárgyalnának, hogy legális menekültkontingenseket vegyenek át Törökországtól, hiszen a már az EU területén tartózkodó menekültek ügyében tavaly hozott uniós döntés értelmében a tagállamok között elosztandó 160 ezer ember közül még ezret sem sikerült elhelyezni. A menekültkontingensekről csak akkor lehet szó, ha "messzemenően csökken" az illegális migráció.

A kancellár egy keddi lapinterjúban részletesebben is ismertette álláspontját. A Stuttgarter Zeitung című lapban közölt interjúban elutasította a Görögország északi határának lezárásáról szóló elképzeléseket, hangsúlyozva, hogy azok megvalósítása szerinte nem lenne "európai magatartás", és "nem is oldaná meg a problémáinkat".

Angela Merkel nem borúlátó, de tudja, hogy az ügyeket csak nyomásgyakorlással lehet előmozdítani. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a balkáni útvonal csak tavaly nyáron vált az első számú migrációs útvonallá, és "egyértelmű nem" a válasz arra a kérdésre, érdemes-e alig néhány hónap után feladni a küzdelmet az "európai megoldásért", amely az EU és Törökország együttműködésén, az uniós külső határ védelmén és a válságot kiváltó okok kezelésén alapul - mondta a német kancellár.

Elmondta, megérti azokat a török politikusokat, akik kifogásolják, hogy az európaiak elzárkóznak menekültek befogadásától, de megkövetelik Törökországtól, hogy tartsa nyitva határait a szír menekültek előtt. Ilyen alapra nem lehet felépíteni az együttműködést Törökországgal, ezért "lépésről lépésre" meg kell változtatni ezt a hozzáállást - mondta Angela Merkel.