Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A németországi zöldek enyhítették elvárásaikat az energiaipar és a közlekedés átalakításával kapcsolatban, ami azt jelzi, hogy készek kompromisszumot kötni egy CDU/CSU-FDP-Zöldek kormánykoalíció (a pártok színei alapján Jamaica-koalíció) kialakítása érdekében - írja a Politico. A környezetvédő párt két fontos követelését adta fel.

Az első az, hogy Németországban 2030-tól kezdve ne állítsanak elő belsőégésű motorral ellátott járműveket, a második, hogy ebben az évben állítsák le az utolsó még működő széntüzelésű hőerőműveket is. Készek vagyunk a kompromisszumra, de ahhoz, hogy ebből koalíció legyen, a többi pártnak is hasonló magatartást kell tanúsítania - fejtegette Anton Hofreiter, a Zöldek parlamenti frakcióvezetője a német köztévében.

Elakadt egyeztetés

A Zöldek ezzel lényegében kirántották a mocsárból a koalíciós előkészítő tárgyalásokat, amelyek az elmúlt három hétben nem hoztak érzékelhető eredményt. Ennek nyomán kétségek merültek fel, hogy a CDU/CSU konzervatív pártszövetség, a piacpárti, enyhén euroszkeptikus, liberális szabaddemokraták (FDP), illetve az európai integráció elmélyítését és a környezetvédelmi szabályok jelentős szigorítását akaró Zöldek képesek lesznek-e megegyezni egymással.

Angela Merkel kancellár november 16-ára akarja tető alá hozni az előzetes egyezséget, egyfajta szándéknyilatkozatot, ám eddig csak az FDP-től kapott egy kisebb gesztust. A liberális párt jelezte, hogy beérné a választási programjában szereplő jövedelemadó-csökkentésnél kisebb vágással is. Merkel maga egy pártrendezvényen azt mondta: továbbra is az a célja, hogy létrejöjjön a Jamaica-koalíció.

Barátságtalan fogadtatás

Hogy milyen nehéz ügyről van szó, azt jelzi a CSU reakciója a Zöldek gesztusára. Alexander Dobrindt, a párt főtárgyalója csak annyit mondott: nem tekinthető kompromisszumnak, hogy a Zöldek feladták néhány nevetséges követelésüket. Eközben a CSU háza táján is "zajlik az élet". A párt befolyásos ifjúsági tagozata Horst Seehofer pártelnök fejét követeli, azt akarja, hogy a politikus ne induljon a jövő évi bajor választásokon.

A környezetvédelmi szabályok szigorításával az a gond - ettől tartanak a konzervatív pártok és a liberálisok -, hogy betartásuk rontaná a német gazdaság nemzetközi versenyképességét. Németország érvényben lévő vállalása szerint 2020-ig 40 százalékkal mérsékelnék az ország szén-dioxid-kibocsátását az 1990-es szinthez képest, ám szakértők szerint ezt nem tudják teljesíteni.

Nehéz szavazás

Az óvatos pártok, főként az FDP azt kommunikálja, hogy inkább a hosszú távú környezetvédelmi vállalások betartására kellene koncentrálni. Ezzel eléggé messze eltolják a problémát, ugyanis a német vállalás szerint 2050-re kellene az 1990-es szinthez képest 80-95 százalékos csökkentést elérni.

A Zöldek oldaláról azt jelenti a gondot, hogy a vezetők kompromisszumkészsége nem elég. A koalíció megkötéséhez szükség van a tagság jóváhagyására, és borítékolható, hogy a szén-dioxid-kibocsátás lefaragása terén nem fogadnak el akármilyen engedményeket. Például a szénerőművek bezárására csak néhány éves haladékot (mondjuk 2030 helyett a 2032-es dátumot) fogadhatják el.

A nyitókép forrása: John Thys, AFP