Angela Merkel német kancellár arra a következtetésre jutott, hogy utódlásának gondosan eltervezett folyamata zsákutcába jutott - kezdi a Bloomberg a berlini kancelláriáról kiszivárogtatott hírek ismertetését. Merkel tavaly ősszel - meglepetést okozva - lemondott arról, hogy a pártja, a konzervatív CDU újraválassza elnökévé. Az ezt követő elnökválasztási versenyt kiszemelt utóda, Annegret Kramp-Karrenbauer (általánosan használt becenevén AKK) nyerte decemberben. Akkor azt remélték, hogy az új vezető új lendületet ad a pártnak Merkel 18 éven át tartó regnálása után.

Ez azonban nem következett be. AKK népszerűségi indexe az év eleje óta süllyed, akárcsak a CDU mutatója, amit azzal akart orvosolni, hogy úgy gondolta fel kellene gyorsítani Merkel távozását a hatalomból - a kancellár szeretné kitölteni a 2021 őszéig tartó jelenlegi kormányzati ciklust. A pártelnök ezzel a kísérlettel felkavarta a pártot, de nem járt sikerrel. A történet most ott tart, hogy a CDU támogatottsága az öt évvel ezelőttitől hét százalékponttal elmaradva 30 százalék alá csökkent a hét végi európai parlamenti választáson.

Ez nem jött be

Mindez arról győzte meg Merkelt, hogy AKK valószínűleg nem alkalmas arra, hogy átvegye tőle az ország irányítását - szivárogtatta ki két berlini kormánytisztviselő a sajtónak. A jelenlegi helyzetben - ő a miniszterelnök, de a pártot Kramp-Karrenbauer irányítja -, nem sokat tehet annak érdekében, hogy bármit változtasson. Így egyfajta vezetési patthelyzetben ül össze a párt vezetősége június első napjaiban, hogy értékelje az EP-választási kudarcot.

A tanácskozáson kínos helyzetbe kerülhetnek a felek. AKK úgy hívta össze a pártvezetőséget, hogy nem jelezte ezt előre Merkelnek. Az ügyhöz közel álló megfigyelők szerint így akart nyomást gyakorolni rá, hogy lépjen hátrább. Emellett azzal is magára haragított a kancellárt, hogy pártbeli riválisaival viszont egyeztetett arról, hogyan képzeli a párt hanyatlásának megállítását.

Kemény válasz

Mindez csak elszántabbá tette Merkelt abbeli szándékában, hogy tervezett 2021-es távozásáig megtartsa a hatalmat - mondják a Bloomberg informátorai. Úgy döntött, nem áldoz több politikai tőkét AKK támogatására (támogatottsága egyébként 20 százalékponttal magasabb AKK 36 százalékos népszerűségi mutatójánál). A gondja az, hogy mivel a párt vezetését átadta, nem tud fordítani a helyzeten, viszont várakozások szerint ahogy nőnek a pártelnök politikai gondjai, úgy fogja fokozni a nyomást a kancellár mielőbbi visszavonulása érdekében.

Eközben az is nyitott kérdéssé vált, mi történik majd 2021-ben - vagy előbb -, amikor Merkel távozik a színről? Ahogy gyengülnek AKK esélyei a kancellári poszt átvételére, úgy kezd újraéledni a közte és tőle jobbra álló kihívói közti hatalmai rivalizálás. Merkel centrista frakciója azt gondolta, hogy az utódlással a kezében maradt az irányítás, ám Merkel kevésbé tudná mozgatni a szálakat egy újabb kampányban, ami javítaná az AKK-nál konzervatívabb Friedrich Merz hatalomra kerülésének esélyét.

Az utódjelölt tovább rontotta helyzetét azzal, hogy tett néhány rossz megjegyzést, például egy a CDU-t bíráló a YouTube-videóra. Ez megmutatta milyen nagy nehézségekkel küzd a konzervatív kormánypárt a fiatalok megnyerésében. A videót, amelynek megjelentése AKK szerint nem volt korrekt a választási kampány közepén, 12 millióan látták.