Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai uniós csúcsértekezletre hangolódott német kancellár kardot rántott Donald Trump amerikai elnökkel és Európa populistáival szemben - vezeti fel az Angela Merkel megszólalásáról szóló cikkét a Bloomberg. Európa legbefolyásosabb vezetője a gazdasági protekcionizmus ellen, illetve a demokratikus intézmények mellett szállt síkra, felszólítva vezető kollégáit, hogy álljanak mellé ezekben az ügyekben.

A német parlamentben felszólaló kancellár azt mondta: azt akarja, hogy a szerdán kezdődő háromnapos csúcsértekezlet a sokpólusú világrend, a szabadkereskedelem melletti kiállásról szóljon. Ezek szerinte minden nemzetnek előnyösek. Ezzel utalt Trump "America First" jelszóval meghirdetett politikájára, amely azt sugallja, hogy az USA első embere szerint a világ nemzetei zéró összegű játszmát játszanak egymással a világgazdaságban.

Kicsi egyensúlyokból lesz a nagy egyensúly

Európával kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy az eurótagállamoknak mindenekelőtt saját pénzügyi egyensúlyukat kell biztosítaniuk, ebből épülhet fel a közös rendszer. Ezzel Olaszországra utalt, amelynek kormánya felrúgva elődei ígéretét, nem a rendkívül magas államadósság csökkentését tekinti legfőbb céljának, hanem olyan kormányzati programok indítását, amelyek növelik a költségvetési hiányt.

Az európai populistáknak, akik kétkednek az európai integráció sikerében, azt üzente, hogy az euró bevezetését sikersztorinak tartja. Németország célja, hogy megerősítse a közös pénzügyi rendszert, amely képes lesz ellenállni a jövő pénzügyi válságainak. Egyben világossá tette, hogy kormánya csak egy olyan uniós intézkedéscsomagra hajlandó áldását adni, amely átfogóan megerősíti az eurózóna stabilitását.

A jövő májusi európai parlamenti választásokon szerinte az európai vezetőknek határozottan ki kell állniuk az demokrácia mellett. A háromnapos csúcs a brexit előkészítésének áttekintésével indul - Merkel úgy véli, hogy van esély egy kölcsönösen előnyös válási megállapodás megkötésére -, és az ázsiai és európai vezetők pénteki találkozójával zárul.

A fotó forrása: AFP Photo/John Thys