Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angela Merkelt nemrégiben egy interjú végén megkérdezték, mit tart legfontosabb politikai teljesítményének, olyasvalaminek, amit hagyatékaként fognak emlegetni a politikatörténeti tankönyvekben. Megkerülte a kérdést, azt mondta, percre be van osztva az ideje, fel sem merült benne ez a kérdés - kezdi az egy éve újraválasztott kancellár helyzetét elemző cikkét a Bloomberg. A 13 éve hatalmon lévő Merkel a belpolitikában ugyan nyomás alatt van, ám a nemzetközi színtéren soha nem állt olyan magasan a csillaga, mint most.

Az utóbbi bizonyítéka, hogy a napokban vizitel nála Recep Tayyip Erdogan török államfő, aki másfél éve azzal vádolta, hogy terroristákat támogat. Erdogan most tőle igyekszik segítséget szerezni az amerikai szankciók elleni küzdelmében, amelyek majdnem térdre kényszerítették a török gazdaságot. Hasonló a helyzet Vlagyimir Putyin orosz államfővel: nemrégiben 2013 óta először találkoztak kétoldalú találkozón és Merkel elismeréseként értékelhető, hogy Donald Trump amerikai elnök egyfolytában támadja.

Emblematikus figura

Azzal, hogy kiállt a szabad piac és az európai egység mellett, Merkel emblematikus figurává vált a nemzetközi politikában. Akár tetszik neki, akár nem, alapvető hitvita folyik a világon a nemzeti alapú, illetve a nemzetközi szervezetekre alapozott világrend hívei között, s ebben a csatában ő az utóbbi tábor frontembere, ami megalapozhatja politikai hagyatékát.

Merkel az egyetlen vezető a világban, akinek megvan a tapasztalata, a befolyása és Németország első embereként a háttere ahhoz, hogy számottevő hatást gyakoroljon a világpolitikára - véli Daniel S. Hamilton, a John Hopkins University külügyi intézetének professzora. A németek felismerték, hogy ők veszíthetik a legtöbbet, ha Európa a nemzetállamok mentén széttöredezik.

A szakértő szavait támaszthatják alá, hogy Trump ismétlődő támadásai ellene csak további hátszelet adnak nemzetközi szerepvállalása erősödéséhez. A napokban tárgyalt Emmanuel Macron francia államfővel, majd rögtön ezután Macedóniába utazott, hogy egyengesse a volt jugoszláv tagköztársaság útját az EU felé. Ezzel egyben erősítette a német diplomácia erőfeszítéseit az orosz és a kínai befolyás visszaszorítására a Balkánon.

Kívülről befelé

Trump "szívózása" a német politikus hasznára válik abban is, hogy erősíti kapcsolatát Putyinnal és Erdogannal. Oroszországgal az ukrajnai helyzet megoldatlansága, Törökországgal a német állampolgárok ottani fogva tartása ellenére nem szakította meg a kapcsolatait, amely mellett éppen elegendő érv, hogy egyik kollégája nélkül sem lehet befejezni a szíriai polgárháborút, s ezzel elejét venni egy esetleges újabb európai bevándorlási válságnak.

Miután pártja élén 2005-ös hatalomra kerülése óta a legkisebb különbséggel megnyerte a 2017. szeptemberi németországi parlamenti választásokat, Merkel hamar felismerte, hogy bár a belpolitika az alap, amelyre hatalma épül, a globális színtér az, ahol a belpolitikai sikereit is megalapozó feltételek kialakíthatók - mondta a Bloombergnek egyik munkatársa. Politikai hagyatékának biztosan része lesz 2015-ös döntése, amellyel megnyitotta Németország kapuit a szíriai bevándorlók előtt, ám ez még messze nem lezárt történet.

A nagy húzás

A helyzet nehézségét jelzi, hogy a kancellár augusztus végén éppen Afrikában tárgyalt arról, hogyan lehetne a kiindulópontjánál megfogni a migrációt, amikor bevándorlóellenes tüntetések robbantak ki Chemnitzben, miután két feltételezett menekültkérő megkéselt egy német férfit. A zavargások bizonyára növelték a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt támogatottságát. Ez a politikai erő címkézte meg a kancellárt azzal, hogy elárulja a németeket, azon ügyködik, hogy belülről gyengítse Németországot.

Valójában azonban Merkel nagyobb nemzetközi szerepvállalása az egész ország történetében fordulatot hozhat. A németek a második világháború óta inkább gazdasági, mint diplomáciai befolyásukban bíztak, ám a kancellár húzásai nyomán kiléphetnek az árnyékból, és nagyobb szerepet játszhatnak a világ színpadán az európai értékek védelmezőjeként. Hamilton szerint látva, hogy egy Trump-féle vezető ül a Fehér Házban. nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy ne vállalják fel ezt a szerepet.

A fotó forrása: AFP