Putyin, aki a nap folyamán a Kremlben fogadja Seehofert, megerősítette a Merkel-látogatás időpontját, és megkérte vendégét, hogy tolmácsolja a legjobb kívánságait a német kormányfőnek. Seehofer a maga részéről átadta az orosz vezetőnek a kancellár üdvözletét.

Merkel kancellár több alkalommal emlékeztetett rá, hogy ne felejtsem el ezt megtenni, és azt mondta, hogy május elején meg akarja látogatni önt - mondta a politikus.

Puytin kifejezte reményét, hogy Seehofer moszkvai vizitje kedvező hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra és rámutatott, hogy Németország tartományai közül Bajorország az első helyen áll az Oroszországgal folytatott kereskedelemben - írta az MTI. A Kreml közleménye szerint amíg az Oroszországba irányuló német kivitel az elmúlt évben csaknem 5 százalékkal csökkent, addig a bajor export ugyanebben a relációban 4 százalékkal nőtt.

Az orosz elnök március 9-én hívta meg a német kormányfőt, amikor Moszkvában fogadta Sigmar Gabrielt, a berlini diplomáciai tárca vezetőjét. Putyin hangsúlyozta akkor, hogy a két ország közös feladata a kétoldalú kapcsolatok teljes körű normalizálása. A német külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a kancellárnak módja nyílik majd a látogatásra, és kijelentette, hogy hivatali elődje, Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök is Oroszországba készül.

A kétoldalú kapcsolatok Oroszország 2014-es ukrajnai beavatkozása nyomán romlottak meg. A kereskedelmi forgalom a 2012-es 80 milliárd eurós szintről a tavalyi év 11 hónapjának összesítése alapján 47 milliárdra esett vissza.

A kancellár Ukrajna területi integritásának következetes szószólója. Seehofer több ízben is állást foglalt az Oroszország elleni szankciók feloldása ellen, ugyanakkor sürgette, hogy Moszkva támogassa a békefolyamatot Kelet-Ukrajnában. Angela Merkel a kétoldalú viszony keretében 2013 júniusában, a G20-csúcs alkalmából pedig ugyanazon év szeptemberében járt utoljára Oroszországban.