Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Merkel hangsúlyozta, a tárgyalások folytatása és azok sikere nem az Európai Unión, vagy annak tárgyalójának személyén múlik, hanem a brit fél szándékától függ. Ehhez nagyban hozzájárul a költségekre vonatkozó kötelezettségek kérdésének rendezése is. Noha nincs elegendő előrelépés, véleménye szerint hamisan állítja a brit sajtó, hogy a tárgyalások teljesen megfeneklettek volna, a megegyezésre törekvő megbeszélések lépésről lépésre haladnak.

"Azt hiszem, teljesen világos, hogy milyen további lépéseket kell tenni" - mondta Merkel, aki szerint a britek által javasolt 2019-es kilépést követő két éves átmeneti időszak megtárgyalása "nem elsődleges feladat."

"A kétéves átmeneti időszak érdekes ötlet, de nem része a tárgyalások jelenlegi szakaszának" - jegyezte meg, de azt is hozzátette, hogy megfelelő időben megvitatják majd.

Törökország rossz irányba halad

A német kancellár a csúcs első napja után hangoztatott véleménye szerint megbeszélést kell folytatni az EU és Törökország jövőbeni viszonyáról is. Ennek elmaradása a kapcsolatok idő előtti elmérgesedéshez vezethet. Merkel ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a Törökországban kialakult helyzet miatt. Szerinte az ország rossz irányba halad.

A kancellár ugyanakkor elismerően szólt az EU és Törökország közötti létrejött menekültügyi együttműködés sikeréről és az abban rögzített kötelezettségvállalások teljes körű betartására szólított fel.

Visszavágják a török előcsatlakozási támogatásokat?

Merkel az előző napi ülést követően elmondta, az aggasztó török belpolitikai fejleményekre tekintettel "a tagállami vezetők arra kérték az Európai Bizottságot, hogy készítsen javaslatokat az Ankarának folyósított előcsatlakozási támogatások módosításáról és csökkentéséről".

"Nincs meg a többség a csatlakozási tárgyalások azonnali megszüntetése mellett" - mondta Merkel, hozzátéve, hogy az emberi jogi helyzet Törökországban "minden, csak nem kielégítő", az ország egyre inkább távolodik a jogállamisági elvektől.

(Arról, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök hogyan értékelte az EU-csúcsot, itt olvashat.)

(Fotó: AFP PHOTO/JOHN THYS)