Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hans-Peter Friedrich volt szövetségi belügyminiszter, a CDU/CSU konzervatív pártszövetség parlamenti (Bundestag) frakciójának helyettes vezetője a Passauer Neue Presse (PNP) című lapban megjelent interjúban példátlan politikai hibának nevezte a Magyarországról elindult menekültek ellenőrzés és regisztráció nélküli beengedését, és úgy vélte, hogy a döntésnek hosszabb távon súlyos következményei lesznek.

A rendőri felügyelet nélkül Németországban mozgó menekültek tömegére tekintve meg kell állapítani, hogy "elveszítettük az ellenőrzést" a folyamatok felett - mondta az Angela Merkel vezette CDU testvérpártjának tekintélyes politikusa.

Kiemelte: nagyon nehéz megbecsülni, hogy a Németországba beáramló emberek között hányan lehetnek az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet harcosai és iszlamista "alvó" terroristák. Hozzátette, hogy szerinte egyetlen ország sem tenné ki magát "ennyire naívan" ilyen veszélynek.

A PNP értesülése szerint a német biztonsági szervek a menedékkérők között eddig 29 olyan embert azonosítottak, akik bizonyíthatóan részt vettek a szíriai polgárháborúban. A központi befogadóállomásokról pedig naponta érkeznek újabb információk a hatóságokhoz feltételezett IÁ-tagokról.

A lap szerint bírálatok érik Gerhard Schindlert, a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) elnökét, amiért a napokban egy interjúban azt mondta, nincsenek arra utaló jelek, hogy terroristák lennének a menedékkérők között. "Ez már nem felel meg a valóságnak" - mondták biztonsági források a bajor újságnak.

Markus Söder bajor pénzügyminiszter a Münchner Merkur című lapnak azt mondta, hogy "az áradat és a szívóhatás érezhetően erősödik", és ez "kezdi túlterhelni" az országot.

A Horst Seehofer pártelnök-bajor miniszterelnök egyik lehetséges utódjaként számon tartott politikus megjegyezte, hogy a CSU-t "meglepte" Angela Merkel döntése a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről, és jobbnak találták volna, ha a kancellár előbb megtárgyalja az ügyet a bajor konzervatívokkal.

Most "ezrek szinte ellenőrizhetetlen bejövetele" zajlik - mondta Markus Söder, aki már korábban is bírálta a Magyarországról indult menedékkérők beengedését. Hozzátette: reméli, hogy nincsenek IÁ-harcosok a szíriai menekültek között.

A bajor pénzügyminiszter szemléletváltást sürgetett a menekültpolitikában.

A menekültek iránti szolidaritás, az áldozatvállalás és a befogadás kultúrájának nap mint nap tapasztalható jelei lelkesítőek és nagyszerű képet közvetítenek Németországról és Bajorországról, de világossá kell tenni, hogy Németország tartósan nem lehet "a világ összes menekültjének országa" - mondta Markus Söder.

Foglalkozni kell a hosszabb távú hatásokkal is - tette hozzá, rámutatva: megváltoztatja egy társadalom "kulturális statikáját", ha a bevándorlók száma meghaladja a születések számát, ezért a mostani menekülthullám révén mélyebbre ható változások indulnak el, "mint ahogy ebben a pillanatban sejtjük".

A tartós, hosszú távú kihívásokat még egyáltalán nem lehet áttekinteni, azt pedig tudomásul kell venni, hogy sok menekültnek "másmilyen az értékrendje és a világképe", mint a németeké. Ezért is fontos ellenőrizni, hogy ki érkezik Németországba - mondta Markus Söder.

Közben Angela Merkel a Rheinische Post című lapban megjelent interjúban védelmébe vette a Magyarországról elindult menedékkérők beengedését. Elmondta: a döntést egy "rendkívül kiélezett humanitárius helyzetben" hozta meg az osztrák kancellárral.

"Nagy bajban lévő emberekről volt szó" - tette hozzá a kancellár.

Ugyanakkor a döntés nem változtat azon, hogy továbbra is érvényesek az uniós menekültügyi szabályok, és ezeket minden tagországnak be kell tartania. Az is egyértelmű, hogy "méltányos tehermegosztásra van szükség Európában" - mondta Angela Merkel.

A német kancellár ismét megerősítette: a német alaptörvény előírásaiból következően a politikai menedékjogra jogosult emberek befogadásának nincs felső határa, de mindazoknak, akik nem szorulnak védelemre, "gyorsan vissza kell térniük hazájukba".

Angela Merkel és Werner Faymann osztrák kancellár egy héttel ezelőtt, szombatra virradó éjjel hozott döntést arról, hogy a Magyarországról elindult menedékkérőket beengedik Németországba. Azóta már nagyjából 40 ezren érkeztek meg Münchenbe, a bajor fővárosba.