Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azóta Angela Merkel be is jelentette, hogy hétfőn tájékoztatja Frank-Walter Steinmeier államfőt arról, hogy kudarcba fulladtak a koalíciós tárgyalásai az FDP-vel és a Zöldekkel - írta a portál.

Ezen a napon mélyen át kell gondolnunk, hogyan tovább Németországnak - mondta a politikus, aki kancellárként mindent megtesz, hogy biztosítsa az ország megfelelő vezetését "a következő nehéz hetekben is". Merkel hozzátette, hogy a CDU/CSU kész folytatni a felelősségteljes tárgyalásokat.

Viszont a Reuters szerint az államfő felkeresése arra is utalhat, hogy a kancellár nem akar kisebbségben kormányozni a Zöldekkel. Ha pedig nem próbálkozik meg a kisebbségi kormányzással, akkor ezek után vagy sikerül mégis többséget biztosító szövetséget kötnie valakivel (a korábbi nagykoalíciós partner szociáldemokraták elzárkózása miatt erre kevés az esély), vagy új választások jöhetnek - írta a portál.

Jobb inkább nem kormányozni, mint rosszul kormányozni - mondta Christian Lindner, a tárgyalásokat otthagyó FDP vezetője. Véleménye szerint az egy hónapja kezdődő előzetes tárgyalásokon nem sikerült megtalálni a közös alapot Németország modernizálása érdekében, nem sikerült megteremteni a bizalmat a pártok között.

Ha minden lehetőség zátonyra fut, akkor az államfő új választásokat írhat ki két hónapon belül. Ezt azért is próbálták elkerülni a koalícióról tárgyaló pártok, mert attól tartanak, hogy tovább erősödhet a szélsőjobboldali és bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD), ami már így is a harmadik legnagyobb párt lett szeptemberben.

Ha nem sikerült stabil kormányt alakítani az Európa legnagyobb gazdaságának számító Németországban, annak az egész eurózónára, vagy az Európai Unióban tervezett döntésekre hatása lehet, de ugyanígy egy előrehozott választás jelentette bizonytalan helyzetet is komolyan megérezhetnek a piacok - fogalmazott az Index.