A CDU/CSU-frakció közleménye szerint hivatalosan október 17-én javasolják majd a politikust az elnöki tisztségre. A CDU és a bajor testvárpárt, a CSU képviselői alkotják a legnagyobb frakciót a vasárnap megválasztott 19. Bundestagban, így az övék a javaslattétel joga - idézi a közleményt az MTI.

Wolfgang Schäuble "tapasztalt és népszerű politikus, örülünk, hogy vállalja a jelölést" - idézték Volker Kauder frakcióvezetőt.

Wolfgang Schäuble jelölését az FDP is támogatja. Christian Lindner pártelnök-frakcióvezető szerdai nyilatkozata szerint a liberálisok "kiemelkedő személyiségnek" tartják az Angela Merkel kancellár vezette CDU politikusát, és úgy gondolják, hogy rendelkezik azzal a "természetes tekintéllyel", amely "ezekben az időkben" szükséges a parlamenti elnöki feladat ellátásához.

Wolfgang Schäuble 2009 óta tölti be a pénzügyminiszteri tisztséget, meghatározó szerepe volt az euróövezeti államadósság-válság kezelésében.

A koalíciós alku része lehet

Az FDP részéről az utóbbi hetekben többször jelezték, hogy szeretnék megkapni a pénzügyminisztériumot, ha a CDU/CSU koalíciós partnereként kormányra kerülnek.
Wolfgang Schäuble 75 éves, 1972 óta rendelkezik mandátummal a Bundestagban, 45 éves képviselői múltjával ő a Bundestag rangidős tagja.

Ezért az előző ciklus egyik utolsó döntésével módosított szabály szerint a Bundestag alakuló ülését is ő vezeti majd. Korábban az volt a szabály, hogy az alakuló ülést a legidősebb képviselő vezeti.

Számos kommentár szerint a szabályt azért változtatták meg, hogy ne az Alternatíva Németországnak (AfD) egyik képviselője, a 77 éves Wilhelm von Gottberg legyen az új Bundestag első ülésének levezető elnöke. A CDU/CSU-tól jobbra álló AfD politikusát bírálatok érték egy írásának a holokausztra vonatkozó része miatt.

A Bundestag alakuló ülését legkésőbb a választás utáni 30. napon, október 24-én kell megtartani.