Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angela Merkel német kancellár, a világ legbefolyásosabb országit tömörítő G20 hamburgi csúcsértekezletének házigazdája azt szeretné, ha a résztvevők mindegyike elkötelezné magát az emberiség sorsát befolyásoló környezetvédelmi kihívások megoldása mellett - írja a Bloomberg, amely betekintést kapott a tanácskozás készülő záródokumentumába.

Ezt annak ellenére szeretné elérni, hogy Donald Trump amerikai elnök nyíltan szakított az ENSZ égisze alatt 2015 végén tető alá hozott párizsi klímamegállapodással. A 190 ország, köztük a G20-ből 19 tagállam támogatását élvező egyezség célja, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével megelőzze a Föld légkörének katasztrofális felmelegedését.

Nem írta alá

Trump azonban, ahogy arról választási kampányában tájékoztatta a közvéleményt, kamunak tartja a klímaváltozás veszélyét. Úgy véli, ezt a kínaiak találtak ki, hogy ördögi rafináltsággal ipari tevékenységének önkéntes visszafogására bírják az USA-t.

Azzal nem foglalkozott, hogy a világ tudóstársadalmának többsége szerint hathatós intézkedések nélkül bekövetkezik a klímakatasztrófa, azaz a légkör átlaghőmérsékletének több mint kétszázalékos emelkedése az évszázad végére. Trump május végén nem írta alá a világ legfejlettebb országainak (G7) nyilatkozatát, amelyben a hétből hat résztvevő elkötelezte magát a párizsi megállapodás betartása mellett. Ezzel a G20-csúcs kritikus kérdésévé tette ezt az ügyet.

Merkelre a kör négyszögesítése vár: szeretné elkerülni az akkori fiaskót, miközben az emberiség túlélésének érdekében fenn akarja tartani a világ legjelentősebb országainak elkötelezettségét a klímavédelem mellett.

Dominóhatással járhat

Az USA kihátrálása dominóhatással járhat, ugyanis a világ országai közül Kínával együtt az Egyesült Államok felel a legnagyobb mennyiségű szén-dioxid-kibocsátásáért. Ha nem hajlandó ezen változtatni, akkor a nála nagyságrendekkel kisebb szennyezést okozó országok joggal mondhatják azt, hogy ők sem hoznak áldozatot.

Óvónéni szerepben

Éppen ez az, amit Merkel el akar kerülni, ám ehhez mintegy gyógypedagógusként kell kezelnie amerikai kollégáját. A készülő nyilatkozattervezet nem említi a klímaváltozást, ehelyett arról beszél, hogy a fenntartható, tiszta energiaforrások kiaknázását szolgáló technológiák, illetve az ehhez kapcsolódó ipari rendszerek milyen sok munkahelyet teremtenek. Emellett kiemeli az energiabiztonság fontosságát.

Mind a munkahelyteremtés, mind az energiabiztonság az amerikai elnök kedvenc témája, úgyhogy ezt a szöveget akár alá is írhatja. Hogy a klímaváltozás elkerülése mellett kialakult egység további lemorzsolódását elkerüljék, a dokumentum mellékletében az USA-n kívüli 19 ország és az EU megerősítené elkötelezettségét a párizsi egyezség és az ehhez kapcsolódó, 2030-ig szóló intézkedések mellett.

Ez a szöveg arról szól, hogy lenyugtassák, azaz hogy ne provokálják Trumpot - értékeli a tervezet megfogalmazását Nick Mabey, a brit kormány korábbi klímaügyi tanácsadója. Világossá teszi, hogy az USA ebben az ügyben elszigetelődött a többiektől, ám ennek ellenére nem sérti az elnök büszkeségét.