Angela Merkel kormánya "bedeszkázta az ajtókat és ablakokat" Nagy-Britannia előtt. Berlin még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy a Brexitról kezdődő formális EU-brit tárgyalások előtt háttéralkuk születhetnek a szigetország és Németország vezetése között - kezdte helyzetjelentését a Bloomberg.

Udvarias nein

A kancellárián ugyan fogadták a puhatolózó tárgyalásokra érkező brit diplomatákat, ám udvariasan elutasították, hogy bármilyen az Egyesült Királyságnak kedvező lehetőségről egyeztessenek a hivatalos tárgyalások elkezdése előtt - tudta meg a hírügynökség az ügyhöz közel álló forrásokból.

A minisztériumok tisztviselőit eligazították: utasítsák vissza, ha a csatornán túlról kapcsolatba akarnának lépni velük kollégáik. Még véletlenül se beszélgessenek olyasmiről, ami bármit elárulhat a német tárgyalási pozícióról a válási tárgyalások előtt - szivárogtatta ki egy további informátor.

Egyhangú üzenet

Ezek szerint a német üzenet ugyanaz a háttérben, mint nyilvánosan: az egyeztetések nem kezdődhetnek meg addig, amíg a londoni kormány nem nyújtja be kilépési kérelmét az európai alapszerződés 50. cikkelyének megfelelően. Ebből kell kiderülnie annak, milyen feltételekkel képzeli el London a válást.

Merkel hajthatatlan álláspontja rávilágít a kancellár szándékára, nevezetesen hogy az EU még akkor is egységesen lépjen fel Nagy-Britanniával szemben a Brexit folyamatában, ha emiatt érezhető gazdasági károkat szenvedhet el.

Más szóval a kilépés brit támogatói elszámolták magukat, amikor azt hitték, hogy Berlin nem vállalja fel a német exportőröket a Brexit miatt érő csapásokat. Németország a csokoládétól a személyautókig jelentős mennyiségű és értékű árut szállít Nagy-Britanniába.

Még keményebb lehet

A Bloomberg informátorai szerint a német kormány a várhatóan a jövő év áprilisában elinduló válási tárgyalások előtt azon fog dolgozni, hogy előtérbe tolja az EU maradék 27 tagállamának érdekét a brit szempontokkal szemben. Ennek érdekében egyebek mellett felállítottak egy Brexit-csoportot a külügyminisztériumban.

Az egységes európai fellépés magában foglalhatja azt is, hogy elutasítják London esetleges kérését egy átmeneti periódusra a teljes tagság és a teljes kilépés között. A szigetországnak erre azért lehet szüksége, hogy legyen ideje új kereskedelmi szerződéseket kötni legfőbb gazdaságai partnereivel, mielőtt kiesne a közös európai piacról.

Nem arról van szó, hogy az uniós tagállamok meg akarják büntetni a távozás mellett döntő briteket - mondta David McAllister, Merkel pártja, a CDU európai parlamenti képviselője egy hétfői londoni konferencián. De arról sincs szó, hogy kifejezetten kesztyűs kézzel bánnának velük.