Az Angela Merkel vezette konzervatív CDU/CSU pártszövetség választási programjában nem minősíti Németország barátjának az Egyesült Államokat - emelte ki a szövegből a Reuters. A négy évvel ezelőtti szavazás előtt még az ország Európán kívüli legjobb barátjának írták le az USA-t.

A 2013-as program emellett úgy fogalmazott, hogy Németország nemzetközi kapcsolatainak sarkköve az a két ország barátsága. A manifesztumból nem hiányzott az sem, hogy erősíteni kívánják a transzatlanti kapcsolatokat, mégpedig elsősorban a kereskedelem még meglévő akadályainak ledöntésével.

Eltűnt szavak

A választási programot Merkel, a CDU elnöke Horst Seehoferrel, a CSU vezetőjével együtt tárta a nyilvánosság elé. (A parlamenti választásokat szeptember 24-én tartják Németországban.) A barát és barátság szavak helyet Németország Európán kívüli legfontosabb partnereként emlegetik az USA-t. A Reuters kérte a pártok sajtóosztályát, hogy kommentálja a változást, de nem kapott választ.

A magyarázat ugyanakkor nyilvánvalóan Donald Trum amerikai elnökké választásával függ össze. Az ingatlanmágnás tavalyi választási kampányában arról beszélt, hogy Merkel laza bevándorlási politikájával lerombolja Németországot. A kancellár 2015-ös befogadó gesztusát a szír menekültekkel szemben őrültségnek minősítette.

Emellett Berlint és az USA más európai partnereit azzal vádolta, hogy óriási összegekkel tartoznak a NATO-nak (mivel nem költik GDP-jük két százalékát védelmi kiadásokra). Végül a múlt hónapban a világ legfejlettebb országait tömörítő G7 tanácskozásán elzárkózott attól, hogy a másik hat országgal együtt kiálljon a párizsi klímavédelmi egyezmény mellett.

Kiábrándult németek

A Pew Research Center közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint a németek 35 százaléka van jó véleménnyel az Egyesült Államokról, míg Barack Obama elnöksége idején 57 százalék volt ez az arány. Merkel egyébként pénteken és szombaton találkozik személyesen Trumppal a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 hamburgi csúcstalálkozóján.

A németek kiábrándultságát tükrözheti, hogy a CDU/CSU idei manifesztumában kimaradt az a 2013-as dokumentumban még szereplő tétel, miszerint erősíteni kell a két ország gazdasági kapcsolatait. A 2017-es papír csupán arról emlékezik meg, hogy az USA sokat segített Németországnak a második világháború, illetve a két német állam egyesülése után.

Elismételt megjegyzés

A választási program szó szerint elismétli, amit Merkel a G7-csúcs után mondott. Az EU-ból kilépő Egyesült Királyságra és a Trump-érába szédülő Egyesült Államokra utalva arról beszélt, hogy Európa a jövőben nem számíthat úgy barátaira, mint korábban, ezért jobban a saját kezébe kell vennie saját sorsa irányítását.

A manifesztum megerősíti a konzervatív pártok elkötelezettségét Németország NATO-tagsága iránt, de arról is ír, hogy az EU-nak képessé kell válnia önmaga megvédésére, ha hosszú távon fenn akar maradni.

Emellett külön fejezetben fényezi a német-francia kapcsolatokat. A szöveg szerint a CDU/CSU kész arra, hogy az új párizsi kormánnyal együttműködve továbbfejlesszék az eurózónát, akár közös pénzügyi alap létrehozásával.

A közös kötvények kibocsátását azonban továbbra is elutasítják, mondván: a szolidaritás akkor működik az eurótagállamok között, ha mindegyikük betartja a növekedési és stabilitási paktum követelményeit (köztük a költségvetési hiány a GDP három, az államadósság a GDP 60 százaléka alatt tartását).

Szép ígéretek

A program ígéretei a hvg.hu összefoglalója szerint:

  • 2025-re 3 százalék alatti munkanélküliségi rátát kell elérni, ez megfelel a teljes foglalkoztatottságnak.
  • A képzett munkavállalók bevándorlásáról szóló törvény célja, hogy minden, német vállalatok által teremtett munkahelyet be tudjanak tölteni. A törvény fő gondolata, hogy bárki bevándorolhat Németországba, aki igazolja, hogy lesz munkája és eltartja magát.
  • A kutatás-fejlesztési kiadásokat a hazai össztermék (GDP) arányában a jelenlegi 3 százalékról 3,5 százalékra emelnék.
  • 300 euróval emelnék a családi pótlékot.
  • 1,5 millió lakást építenének.
  • 15 milliárdos adócsökkentés vezetnének be.
  • Bevezetnének egy új, 1200 eurós új családi otthontámogatási formát.