Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ARD országos köztelevízió megbízásából készített kutatás alapján a kancellárjelöltek vasárnapi vitája óta az SPD támogatottsága további 2 százalékponttal 21 százalékra süllyedt. A szociáldemokraták eddigi negatív rekordja 23 százalék volt, ezt a 2009-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson érték el.

Az eddigi koalíciós társ, az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU pártszövetség továbbra is a szavazatok 37 százalékára számíthat. A kisebb pártok támogatottsága között minimális az eltérés, várhatóan egy-két százalékpontnyi különbségen múlik majd, hogy melyiké lesz a harmadik számú frakció a következő Bundestagban.

Az ARD DeutschlandTrend című kutatása alapján a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) a szavazatok 11 százalékát, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a szavazatok 10 százalékát szerezheti meg. A jobboldali liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 9 százalékon áll, a Zöldek támogatottsága 8 százalékos az ARD csütörtök késő esti híradójában ismertetett adatok szerint.

Hasonlóak az erőviszonyok a másik országos köztelevízió, a ZDF pénteken ismertetett felmérése alapján is. A televízió Politbarometer című kutatásának új adatai szerint a CDU/CSU egy százalékpontos csökkenéssel 38 százalékon, az SPD változatlanul 22 százalékon áll.

Az AfD, a Baloldal és az FDP egyaránt a szavazatok 9 százalékára számíthat, a Zöldek 8 százalékon állnak. Más párt egyik kutatás szerint sem lépi át az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Az ARD DeutschlandTrend felmérését az infratest dimap kutatóintézet végezte el szeptember 4. és 6. között, 1503 ember megkérdezésével. A ZDF Politbarometer felmérését a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette szeptember 5-től 7-ig, 1378 ember megkérdezésével. Mindkét kutatás adatai a választókorú népességet tekintve reprezentatívak.