Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni pénzpiacok euróval folytatott pénzügyi kereskedésének az unió területére kell kerülnie, miután az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t - jelentette ki a Bloomberg tudósítása szerint Manfred Weber az Európai Parlament (EP) kereszténydemokrata képviselőcsoportjának vezetője, Angela Merkel kancellár szövetségese. Ez lehet az egyik vörös vonal, amelyet az uniós tárgyalódelegáció nem léphet át.

A brexit nyomán elképzelhetetlen, hogy az euróval folytatott pénzügyi műveletek zömét továbbra is a londoni City bankjai végezzék - tette hozzá. A nyilatkozat része az EP felkészülési folyamatának a Nagy-Britannia és az EU között kezdődő, kétéves válási tárgyalásokra.

Bele fognak szólni

Az EP képviselői nem fognak a tárgyalóasztal mellett ülni, de a 751 fős testület szavazni fog a kilépési szerződésről. Ezért meg kell határoznia, hogy a pénzügyi kapcsolatoktól a halászati egyezményig milyen feltételeket tart elfogadhatónak, és milyeneket nem.

Úgy tűnik, az európai nagyhatalmak nem ismernek tréfát, ha a pénzügyekről van szó. Francia és német tisztviselők követelték, hogy a brexit után kerüljenek a kontinensre az euróban elszámolt származékos pénzügyi műveletek, illetve a több ezer milliárd euró értékű swap (valutacsere) üzletek. Az Európai Központi Bank korábban megpróbálta áttelepíteni az euróelszámolásokat.

Nincs mese

Weber ezekben a kérdésekben nem foglalt állást, de nem elutasította, hanem csak elhárította a kérdést azzal, hogy a részletekről majd akkor érdemes beszélni, amikor eljön ennek az ideje. Hogy mire gondol, az kiderült két megjegyzéséből.

Az egyik szerint az euróüzleteknek európai ellenőrzés alatt kell lenniük és uniós munkahelyeket kell teremteniük. A másikban arról értekezett, hogy egyes városok - Amszterdam, Dublin, Frankfurt vagy Párizs - nyerni fognak a változásokkal, mások pedig veszteni. A Londoni City nem számíthat pozitív végkifejletre.