Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Félreértette a helyi sajtó a kolozsvári metró tervét - mondta Oláh Emese Kolozsvár alpolgármestere a Maszolnak. A Kolozsvárt Gyaluval, Szászfenessel, Kisbáccsal, Apahidával, Nemeszsukkal és Bonchidával összekötő metró valójában helyi érdekeltségű gyorsvasút (HÉV), amely csak a legindokoltabb esetben fog a föld alatt futni.

Hogy Kolozsvár mely részein lehet majd metrózni, arról egyelőre csak találgatások vannak, mert még nem készültek el a megvalósíthatósági tanulmányok.

Kérdés, hogy a HÉV 10-15 év alatt elkészül-e. Romániában jelenleg csak Bukarestben van metró, amelynek legnagyobb része a Ceaușescu-érában épült. A hálózat bővítése folyamatban van, de csigalassúsággal halad.

Megtörténhet, hogy Kolozsváron lényegesen gyorsabb lesz a beruházás. A HÉV föld alatt futó részének költségei körülbelül azonos szinten lesznek a bukaresti kiadásokkal. Feltételezhetően a vasút Kolozsvár központi részén bukik majd a föld alá - ennek építése nem lesz olcsóbb,mint a fővárosban.

A költségek megfelelnek az erdélyi főváros többéves teljes költségvetésének és a kormány vélhetően nem tud jelentős összeggel beszállni a HÉV-beruházásba, mivel az autópálya-építéssel sem halad. A legkézenfekvőbb forrást az uniós pénzek megpályázása kínálja.