Az április 8-i magyarországi parlamenti választások esélyeit latolgatja a Bloomberg cikke - ez az első olyan tudósítás a külföldi sajtóban, amely nem veszi biztosra a jelenlegi kormány maradását az ezt előre jelző közvélemény-kutatások alapján. A cikk szerint a szavazás tétje az, hogy ha Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke győz, akkor folytathatja a demokratikus intézmények, például az igazságszolgáltatás függetlenségének korlátozását és növelheti az elmúlt években kiépült oligarchák hatalmát.

Ha azonban az ellenzék kerülne hatalomra, akkor az ország új vezetője visszafordíthatná elődje illiberális intézkedését. Emellett meggyengülne Orbán Viktor pozíciója mint az európai populista mozgalom irányadó személyiségéé. Ez a mozgalom végigsöpört Európán, a hozzá sorolható politikai erők hatalomra kerültek Lengyelországban és választást nyertek Olaszországban.

Mi a különbség

A cikk elmagyarázza a külföldi olvasónak a jelenlegi magyar választási rendszer lényegét, miszerint esélytelenné teszi a széttagozódott, viszonylag kicsi pártokból álló politikai erőket. Az ellenzék ilyen, ezért csak akkor van esélye az egységes Fidesz-KDNP ellen, ha pártjai megegyeznek egymással, és az egyéni körzetekben csak egyetlen jelöltet állítanak szembe a kormánypártokéval.

A Bloomberg közöl egy összehasonlító ábrát, amelyen a 2014-es választási eredményt mutatja be Magyarország térképén, mellé téve egy hasonló térképet, amelyen azt láthatjuk, mi lett volna az eredmény teljes ellenzéki összefogás esetén. Egyszerűen fogalmazva: az előbbi térkép sárga, az utóbbi kék, azaz két ellentétes végeredményt láthatunk. A cikk megemlíti a februári hódmezővásárhelyi polgármester-választást, ahol egy ilyen teljes összefogás ellenzéki sikert hozott egy stabilan Fidesz-párti városban.

A Bloomberg elemzése megegyezik a hazaikkal abban, hogy arra lyukad ki: a részleges ellenzéki összefogás kevés a Fidesz győzelmének megakadályozásához. A kulcskérdés, hogy a két legnagyobb ellenzéki erő, a Jobbik és az MSZP-Párpeszéd legalább a választási körzetek egy részében, legalább hallgatólagosan visszavonja-e jelöltjeit egymás javára.

Mi lenne, ha...

Az amerikai hírügynökség végül felteszi azt a kérdést is: mi lenne, ha az ellenzék győzne? A rövid válasz: zűrzavar. Legalább három lényesen különböző programmal a parlamentbe került ellenzéki párt lenne kénytelen koalíciós kormányt alakítani. Ennek a kormánynak a működését korlátoznák a tőle független, Orbán Viktor szövetségesei kezében lévő intézmények.

Az ellenzék számos gazdasági ígéretet tett a kampányban a 13. havi nyugdíj bevezetésétől kezdve a nyugdíjak általános emelésén át az adócsökkentésekig, amelyek betartása esetén megbillenhet a költségvetés egyensúlya. Ezt az Orbán-kormányok következetesen kézben tartották - emlékeztet a Bloomberg. Egyes megfigyelők szerint az ellenzéki koalíció ingatag lenne és súlyos gondot okozna neki, hogy kitartson a négyéves kormányzati ciklus végéig.

A fotó forrása: Shutterstock.