Mindannyian azt várjuk Magyarországtól, hogy nőjön fel ahhoz a felelősséghez, ami az uniós tagsághoz tartozik, és tartsa tiszteletben a közös alapértékeket - válaszolta a külügyi politikus a lap azon kérdésére, hogy mi jelenleg a legnagyobb politikai ellentét Németország és Magyarország között. Úgy látja még, hogy bár "az EU-tagságnak vannak előnyei, például a szabad utazás, a közös piac, a pénzügyi előnyök és az Európai Bizottság, illetve az Európai Parlament munkájába való beleszólás lehetősége, de ezek az előnyök nincsenek ingyen." Az ár pedig a jogállamisági normák betartása és a közös alapelvek tisztelete.

Épp ezért személy szerint szégyenteljesnek és elfogadhatatlannak tartja, ha egy tagállam EU-ellenes plakátkampányt szervez, mint történt az itthon. Roth úgy véli, szükség van az EU-ban új mechanizmusokra, amelyek segíthetnek a jogállamisági problémákat kezelni a tagállamokban.

"Ez egy nagyon cinikus feltételezés. Számos alkalommal kifejeztük a súlyos aggályainkat a magyar fejleményekkel kapcsolatban. Szociáldemokrataként pedig soha nem leszek a rosszabbodó munkahelyi-, és piaci körülmények pártján. Az valóban igaz, hogy Magyarország gazdasági teljesítménye és a német-magyar kereskedelmi kapcsolatok jelentősen fejlődnek. De ez semmiképpen sem jár együtt politikai engedményekkel" - válaszolta a német külügyi államtitkár arra a kérdésre, hogy a kedvező magyar adó- és üzleti szabályozás valójában a német cégeket szolgálja ki, amelyekkel az Orbán-kormány megváltja a békét Berlintől.

Szerinte a német kormánynak nincs ráhatása a magyar adópolitikára, így az sem kormányközi kérés volt, hogy a német tulajdonú RTL Klubot sújtó reklámadót eltörli a budapesti vezetés. Ugyanígy állítja, nem kérték a rabszolgatörvényként emlegetett, a túlóraszabályozást érintő módosítást, még ha Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly decemberben azt mondta, hogy ez a német vállalatok igényelték.

"Az európai polgárokat jobban be kell vonni az európai ügyekről szóló vitákba. Ugyanakkor Európának szociálisabbá kell válnia, láthatóbbnak kell lennie vidéken, és nem szabad hagyni, hogy a bűnbak szerepét töltse be rövidlátó nacionalista kampányokban" - ismertette álláspontját Roth arról, hogy szerinte hogyan lehet az EU iránti elköteleződést javítani.

(A teljes interjú itt olvasható.)