Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új év elején olyan változások lesznek a lengyeleknél, amik munkavállalók és munkaadók millióit érintik - derült ki a Business Insider Polska összefoglalójából. Az egyik legfontosabb, hogy a minimálbér januártól 350 zlotyval (2600 forint) magasabb lesz. Kihívás a kormánynak, hogy megvédje a dolgozókat a brexittel kapcsolatban várható változásoktól, nevezetesen a brit-lengyel gazdasági kapcsolatok gyengülésétől.

A minimálbér a legalacsonyabb, amelyet Lengyelországban kapni lehet, ha státuszban, szerződéssel dolgozik valaki egy cégnél. Ennek összege az emeléssel havi bruttó 2600 zlotyra, azaz 192 ezer forintra jön ki. (Magyarországon a mininálbér 161 ezer forint lesz 2020-ban.) A béremeléssel egyidejűleg a kormány a Lengyelországban tartózkodó idegenek, vendégmunkások ottlétét is szabályozni akarja.

A minimálbérrel együtt nő a 2017-ben bevezetett minimális órabér is: ez 17 zloty (1255 forint) lesz. A 2019-es parlamenti választások előtt a régi-új kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) azt ígérte, hogy a 2020-as év végéig a minimálbér 3000 zlotyig (221 ezer forint) nő bruttóban, 2023 végéig pedig bruttó 4000 zlotyra  (295 ezer forint) megy fel.

Fontos változás, ami a munkaügyi miniszterhelyettes szerint a munkavállalókat és munkaadókat is érinti, hogy nem hat a minimálbérre a munkahelyi elhelyezkedés. Enélkül is lesz túlóra- és éjszakai munkadíj, jár a napidíj a hivatalos útért,a  jubileumi díj és a nyugdíjba menetellel kapcsolatos anyagi elismerés. Ugyanakkor kiderült, hogy néhány munkaadó már talált kiskaput, hogy elkerülje a minimálbér emelését: nevezetesen csökkentik a munkaórák számát.