Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Theresa May, Nagy-Britannia tory miniszterelnöke biztosnak látszó számításra alapozva írathatta ki június 8-ára az előrehozott választásokat, miután április közepét megelőzően többször kijelentette, hogy nem készül erre - kezdi Jeremy Corbynról, a Munkáspárt elnökéről szóló háttércikkét a Bloomberg. Ez a biztos pont így hangzott: Corbynt könnyű lesz legyőzni.

A kormányfő környezetében unalmas tökfejnek tartják a Munkáspárt vezérét, akinek még a pártján belül is enyhén szólva labilis a támogatottsága. Amit a tanácsadók nem tudhattak előre az az volt, hogyan fogják látni a 68 éves, őszszakállú Corbynt a választók a kampány végére. És persze azt sem tudhatták, mi marad főnökük vonzerejéből.

Normális pasas

Amikor egy jó öltönyben leül egy tévéstúdióban beszélgetni, nem annak a szörnyetegnek néz ki, amelynek az ellenfelei lefestik, hanem egy teljesen normális pasasnak - mondja Anthony Wells, a YouGov közvélemény-kutató intézet igazgatója. Nem a társaság közepe, mint például a konzervatívok előző miniszterelnöke, David Cameron volt - egy rózsaszín arcú gavallér -, de van egy elfogadható nagypapás imázsa. Kissé feledékeny, néha nem jut eszébe egy fontos szám, de ettől még az emberek el tudják képzelni országuk miniszterelnökének.

Kevesen vannak, akik arra számítanak, hogy végül befuthat, amivel több mint egy évszázada először lenne szakállas kormányfője a szigetországnak, de megítélése drámaian javul. Arra a kérdésre, hogy ki lenne a legalkalmasabb kormányfőnek, ma már a megkérdezettek 30 százaléka mondja azt, hogy ő. Ez a mutató 15 százalékon állt, amikor May áprilisban kezdeményezte az előrehozott választásokat. Londonban egy friss felmérés szerint 17 százalékkal veri a miniszterelnököt.

Komoly fenyegetés

A legkevesebb, amivel meglepheti ellenfeleit, az, hogy keresztül húzza a választásokkal kapcsolatos legfontosabb számításukat. May azért döntött a szavazás mellett, mert meg akarta növelni pártja 12 fős parlamenti többségét, hogy ezzel kiiktassa a "kötekedő" parlamentet a képből a brexittárgyalások előtt. Végig azzal kampányolt, hogy Corbyn gyenge tárgyaló fél lenne az EU-val szemben.

A választások előtti napokban egyre lazább munkáspárti vezér azonban még erre is rácáfolt. Egy héttel a szavazás előtt egy gyűlésen bemutatott egy háromfős tárgyalásra kész csapatot és azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy hanyagul intézte a felkészülést a tavaly június végi népszavazás óta, amikor a britek többsége az uniós kilépés mellett döntött.

"Jó" ellenfél

Tény, hogy segíti Corbynt a toryk szörnyen rossz kampánya és ellenfele hibasorozata. May néhány szociális kérdésben kénytelen volt visszavonni kampányígéreteit, amivel agyonverte azt az imázst, miszerint erős, stabil, kiszámítható vezetést kínál a brexittel kapcsolatos nagy meccsre.

Még a manchesteri merénylet is a munkáspárti vezér kezére játszott, nem a kormányfőjére, aki határozottnak mutatkozhatott volna az ország vezetőjeként. A választók elfogadták Corbyn érvét, miszerint Nagy-Britannia líbiai és afganisztáni részvétele - mindkettőről tory kormányok döntöttek - célponttá tette a szigetországot a terroristák szemében.

Theresa May borzalmasan rossz a kampányban. Ha jó lenne, akkor nem itt tartanánk - mondja Steven Fielding, politológus professzor. Mindent megtett azért, hogy aláássa a saját kampánya sikerét. May tavaly júliusban az elbukott népszavazás után lemondott Cameron helyett lett miniszterelnök a toryk pártszavazása nyomán. Ezt megelőzően belügyminiszter volt, így ez az első kormányfői kampánya.

Cikk-cakk

A professzort igazolja May legutóbbi cikk-cakkja. Amikor kiderült, hogy a konzervatívok előnye a közvélemény-kutatások szerint 20 százalékpontról nagyjából ötre csökkent, előbb Corbyn gyengeségét vette újra napirendre, majd miután a negatív kampány nem jött be, néhány nap múlva pozitívabb üzenetekre váltott. Pedig tudhatta volna előre, hogy rossz irányt vesz. A pakisztáni származású Sadiq Khan úgy lett London polgármestere tavaly, hogy az ellene indított vitriolos tárgyalások csak mozgósították a támogatóit.

Kedves csóka

Corbyn szövetségesei régóta mondják, hogy ha jobban megismerik őt a szavazók, akkor komoly kihívója lehet a miniszterelnöknek. A Munkáspárt elnökségét esélytelenként indulva nyerte el, és ezt megismételheti a parlamenti választásokon is. Mellette szól, hogy radikális szocialista programja, amely magában foglalja az egyetemi tandíjak eltörlését és a gyermektámogatások kiterjesztését is, megérintheti a szavazókat, akik hét éve viselik a tory kormányok költségvetési kiadáscsökkentéseinek következményeit.

Gyűlésein ezrek vannak, programja megdobta a Munkáspárt támogatottságát a fiatalok, az egyetemisták körében. Jó fényt vet rá szerénysége. Nemrégiben elismerte, hogy sosem készült miniszterelnöknek. Hitvallása szerint az a célja, hogy változtasson a dolgokon, igazságosabbá tegye a brit társadalmat.

Messze a fordulat

A körvélemény-kutatások persze még mindig a toryk biztos győzelmét ígérik, de érezhető a munkáspátiak lendülete. Például a szavazók 38 százaléka véli úgy, hogy a Konzervatív Párt jobban menedzselné a gazdaságot, míg a Munkáspártra ebben a kérdésben csak 22 százalékuk szavaz. Csakhogy februárban még 13 százalékon álltak és nem változtatott a megítélésükön, hogy nemrégiben egy rádióinterjúban Corbyn nem emlékezett egy fontos számra a párt szociális politikájával kapcsolatban.

A meglepetés lehetőségét erősíti, hogy a brit választási rendszerben közvetlenül az egyéni képviselőkre voksolnak az emberek, nem a miniszterelnök-jelöltek személyére. Sok munkáspárti szavazó, aki személy szerint nem kedveli Corbynt, a párt iránti elkötelezettségét fedezheti fel magában újra a lendületbe jött kampány hatására. Egy 29 éves Newcastle-ban élő szavazó focihasonlattal jellemezte a helyzetet. Az ember nézi a világbajnokságon az angol válogatott meccseit. Tudja, hogy nem lesznek világbajnokok, de azért szurkol nekik.