A szenátus első házként vitatta meg a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, Liviu Dragneának és Serban Nicolae szenátornak a módosító indítványát, a végső szó a képviselőházé lesz. Az indítvány elfogadását 60 honatya támogatta, 29-en ellene szavaztak.

A törvényhozási tanács arra figyelmeztette a szenátust, hogy a tervezet elfogadásához az Európai Központi Bank jóváhagyására is szükség van. A szenátus ennek hiányában is elfogadta az indítványt, amely lényegében a külföldön tárolt aranytartalék jelentős részének hazaszállítását kezdeményezi.

Romániának jelenleg csaknem 104 tonna aranya van, ami a nemzetközi tartalékok mintegy 10 százalékát teszi ki. A kezdeményezők szerint a román jegybank még Románia 2007-es EU-csatlakozása előtti időszakban határozott az aranytartalék külföldi tárolásáról. Úgy vélik, hogy azóta a román gazdaság megerősödött, az infláció is ellenőrizhető szintre mérséklődött, így Románia gazdasági helyzete jelentősen jobb. Szerintük a gazdasági kilátások is jók, a nemzeti bank pedig elég erős intézmény ahhoz, hogy maga lássa el a tárolás feladatát. Hangsúlyozták, ez azért előnyös, mert Romániának nem kellene tárolási díjat fizetnie.

Az ellenzéki pártok a kezdeményezés ellen szavaztak. Szerintük az aranytartalék hazaszállítása kockázatos, mert ronthatja az ország hitelminősítését - írta az MTI.

A Magyar Nemzeti Bank tavaly márciusban jelentette be, hogy visszakerült Magyarországra hazánk aranytartaléka, a mintegy 100 ezer uncia (mintegy három tonna súlyú) nemesfém Londonból érkezett Budapestre. Értéke mintegy 130 millió dollár (33 milliárd forint. Az MNB akkori közleménye szerint az elmúlt években számos ország határozott aranytartalékának hazaszállításáról.