A Moody's szerint az orosz hazai össztermék (GDP) az idén 1 százalékkal csökken, és jövőre is csak 2 százalékkal nő, de ennek sem az EU-gazdaságokra, sem az egyes uniós tagállamok szuverén adósprofiljára nem lesz hatása. A Moody's két negatív forgatókönyvet is kidolgozott; ezek az alapeseti előrejelzésnél súlyosabb következményekkel számolnak, de a cég szakértői szerint még e forgatókönyvek megvalósulása sem járna nagyon kedvezőtlen hatásokkal az EU-gazdaságokra.

Az első negatív forgatókönyv alapján az orosz GDP az idén 4, 2015-ben további 1 százalékkal csökkenne. Az 5 százalékos halmozott visszaesés mértéke elérné a 2009-es teljesítményzuhanás kétharmadát; abban az évben az orosz gazdaságot különös mértékben sújtotta, hogy a globális nyersolajár 150 dollár/hordó körüli szintekről néhány hónap alatt 50 dollárra esett.

E forgatókönyv alapján a Moody's számításai szerint 20 százalékkal zuhanna az Európai Unió gazdaságaiba Oroszországból áramló működőtőke-befektetések értéke, ugyanannyival, mint a 2009-es recesszió idején.

A cég becslése szerint azonban még e kedvezőtlen forgatókönyv megvalósulása is csak igen csekély hatással lenne az EU gazdasági teljesítményére: az uniós GDP-növekedés az idén 0,1, 2015-ben 0,2 százalékponttal lenne alacsonyabb az alapeseti forgatókönyvben foglalt várakozásnál.

A cég kiemeli, hogy az orosz működőtőke-beáramlás éves értéke az Európai Unió összesített hazai össztermékének mindössze 0,04 százaléka.

Ha leáll a gáz....

A Moody's második, súlyosabb következményekkel számoló negatív forgatókönyve az előzőt azzal egészíti ki, hogy 12 hónapra leáll az EU-ba irányuló, Ukrajnán keresztül szállított orosz földgázexport, és Európának alternatív, drágább beszerzési források után kell néznie. E forgatókönyv alapján az európai földgázárak azonnal 15 százalékkal emelkednek a jelenlegi árszinthez képest, ráadásul az áremelkedés nem állna meg: a Moody's becslése szerint az orosz szállítási sokk kezdete után egy évvel már 50 százalékkal lenne drágább az EU által beszerzett földgáz, mint most. Ebben része lenne az Ázsiában vásárolt cseppfolyósított földgáz pótlólagos költségeinek.

E forgatókönyv esetén az EU átlagos GDP-növekedési üteme az idén 0,3 százalékponttal, 2015-ben 0,7 százalékponttal lenne lassabb az alapesetben vártnál. Ez azt jelentené, hogy jövőre az uniós gazdaság átlagos növekedése a Moody's jelenlegi előrejelzésében szereplő 1,8 százalék helyett 1,1 százalék lenne - áll a tanulmányban.

A hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor, hogy jóllehet ez már erőteljes negatív hatást jelentene, mégsem lenne elégséges az EU gazdasági kilábalási folyamatának kisiklatásához; az uniós növekedés e forgatókönyv alapján is folytatódna és gyorsulna, csak lassabb ütemben.