Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A három héttel ezelőtti brit parlamenti választás óta sokan követelték Nicola Sturgeon skót első minisztertől, hogy kormánya vonja vissza a kilátásba helyezett második függetlenségi népszavazással kapcsolatos kezdeményezését.

Skócia kiválását Nagy-Britanniából azért tűzték - a 2014. őszi referendum után ismét - napirendre, mert a skótok többsége a tavalyi népszavazáson Nagy-Britannia EU-ban maradására voksolt.

A június 8-ai választásokon azonban a skót kormánypárt, a Skót Nemzeti Párt, amely nevére rácáfolva baloldali politikai erő, veszített támogatottságából. A Westminsterbe 21-gyel kevesebb képviselőt küldhetnek, miután félmillióval kevesebben voksoltak rájuk a 2015-ös választásokhoz képest.

Sturgeon a skót parlamentben tett egy lépést hátra - írta a BBC. Azt mondta, hogy megnyomják a reset gombot referendumjavaslatukkal kapcsolatban, azaz nem forszírozzák annak kiíratását. (Ehhez szükség van a brit parlament hozzájárulására.) Ehelyett a brexittárgyalásokra koncentrálnak abban a reményben, hogy a szigetország a lehető legpuhábban száll ki az EU-ból.

Ruth Davidson, a brit Konzervatív Párt skót képviselőcsoportjának vezetője kevésnek tartja Sturgeon gesztusát. Szerinte vissza kellett volna vonni a második függetlenségi népszavazás kezdeményezését. A szavazás egyébként a válási tárgyalások vége felé, valamikor 2018 ősze és 2019 tavasza között lehetne.