Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év elején bevezetett nyugdíjreform keretében az orosz hatóságok a nem állami nyugdíjalapokból közel 2,7 milliárd dollárt fektettek be nem pénzügyi - főleg energiaipari és építőipari vállalkozásokba. A tervek szerint, amelyeket komoly bírálatok érnek, a pénzeket hosszú távú infrastrukturális projektekre költik, így útépítésekbe, olaj és gázmezők kitermelésének fejlesztésébe - írta a Russia Beyond the Headlines.

Az idei második negyedévben az alapok teljes vagyonuknak 11 százalékát, 190 milliárd rubelt költöttek ezekre a célokra a moszkvai pénzügyminisztérium adatai szerint. A pénz többségén, 128,8 milliárd rubelért (1,8 milliárd dollár) a nem pénzügyi szektor által kibocsátott vállalati kötvényeket vásároltak. A Basnyefty olajvállalatnak 25 milliárd rubel (353 millió dollár), az Orosz Államvasutaknak 22 milliárd, a Rossetinek, a legnagyobb orosz energiavállalatnak 11 milliárd jutott, 15,5 milliárddal támogatták a Moszkvát Szentpétervárral összekötő új autósztráda építését, és 60 milliárddal ingatlanprogramokat.

A nyugdíjtartalékok bevetéséről Dmitrij Medvegyev kormányfő döntött tavaly, amikor már világos volt, hogy nem számíthatnak nyugati hitelekre, annak ellenére, hogy a szociális szféra vezetői tiltakoztak - elsősorban mert szerintük a nyugdíjalapok nem rendelkeznek az ilyen befektetésekhez szükséges tapasztalatokkal, érveiket azokban lesöpörték.