Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő kijelentette: az Egyesült Államok által csütörtökön a Krím-félsziget Oroszországgal történt egyesítése miatt elrendelt szankciók szomorúságot és sajnálatot váltott ki Moszkvában. Azt mondta: "Washingtonban ne tápláljanak illúziókat, ami az amerikai érdekeket illeti, a szankciók hatékonysága a nullával egyenlő", de az orosz-amerikai kapcsolatoknak kárt okoznak".

A tárca azt követően adta ki a nyilatkozatot, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő a nemzetbiztonsági tanács moszkvai ülésén közölte, egyelőre nem kell újabb válaszlépéseket tenni az Egyesült Államok által Oroszországgal szemben foganatosított büntetőintézkedésekre.

Az elnök még viccelődött is a szankciókkal. A tanácskozáson résztvevő vezető politikusokra, közöttük Szergej Nariskinra, a duma elnökére értve azt mondta, hogy "távol kell tőlük tartani magunkat, mert még kompromittálnak bennünket". Az amerikai, illetve európai uniós szankciók az orosz nemzetbiztonsági tanács több tagját érintik, de például Szergej Nariskint, az orosz törvényhozás elnökét Washington és Brüsszel is büntetőintézkedésekkel sújtotta.

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfőn tizenhárom orosz, valamint nyolc oroszpárti ukrán személlyel szemben döntöttek szankciós intézkedésekről, ezt a listát egészítették ki pénteken újabb tizenkét fővel.

Washington is előbb hétfőn, majd csütörtök összesen 31 orosz politikusra és tisztségviselőre, kormányzathoz közeli személyre, valamint a Rosszija nevű bankra terjesztette ki a szankciókat. Az érintettek számláit befagyasztják, nem adnak ki nekik amerikai vízumot, illetve megtiltják számukra a dollár alapú tranzakciókat.

Moszkva csütörtökön a Fehér Ház tanácsadóinak és az amerikai szenátus tagjainak beutazását tiltotta meg Oroszországba. Vlagyimir Putyin pénteken utasította a Kreml illetékeseit, hogy államfői fizetését ezentúl a Rosszija bankba utalják, mert ott nyit számlát. Az orosz elnök lépéséhez csatlakozott Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője is.

Putyin rendeletére Moszkvában, Szimferopolban és Szevasztopolban tűzijátékot tartottak helyi idő szerint este a Krím félsziget és a város Oroszországhoz csatlakozásának megünneplésére. Az erről szóló megállapodást a nap folyamán jóváhagyta az orosz parlament felsőháza is, így az hatályba lépett. A ratifikációs okiratot és az új terület befogadásához szükséges alkotmánymódosítást az államfő is ellátta kézjegyével.

Az orosz elnök időközben azt a rendeletet is aláírta, amely szerint létrehozták az ország új közigazgatási régióját, a Krími Szövetségi Körzetet.