Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem, Vlagyimir Putyin nem állt hirtelen a béke pártjára. Az ukrán konfliktussal kapcsolatos mostanában hangoztatott békülékeny álláspontja egyáltalán nem ezt jelzi, hanem csupán része annak hosszabb távú ördögi tervének, amellyel saját szándékait érvényesíti - állítják a Bloomberg szerkesztői.

Az orosz államfő nemrégiben azt javasolta, hogy az Ukrajna délkeleti részén az oroszbarát szeparatisták és a hadsereg között kialakult fegyveres összecsapást - amely a 2015-ben elfogadott tűzszünet ellenére a felszín alatt ma is további folyik - ENSZ-békefenntartó erős segítésével szüntessék meg. Nyugaton taps fogadta az ötletet.

A német külügyminiszter például nagyon örül a Kreml meglepő fordulatának, hiszen a moszkvai vezetés korábban kerek perec elutasította a nyugati kormányok javaslatát a nemzetközi katonai ellenőrzés bevezetésére. Csak az a gond, hogy senki, aki ismeri Putyint - márpedig a német külügyek irányítójától ez elvárható - nem lehet ilyen hiszékeny.

Ördögi csel

A nyugati és az orosz elképzelés között ugyanis van egy "icipici" különbség. Az előbbi szerint a nemzetközi csapatoknak az eredeti, hivatalos orosz-ukrán határon kellene felvonulniuk, míg az utóbbi a szeparatisták által elfoglalt terület nem hivatalos belső határára helyezné el ezeket.

Míg az előbbi megakadályozná az orosz fegyverek és katonai tanácsadók beszivárgását Ukrajnába, addig az utóbbi gyakorlatilag elhatárolná a leszakított területeket az anyagországtól. A cél teljesen nyilvánvaló: az ENSZ-erőket arra akarja használni, hogy jelenlétükkel legitimáljanak egy Ukrajnától de facto független országocskát.

Ördögi stratégia

Putyin Ukrajnával kapcsolatos stratégiája ugyanaz, amit az összes többi volt szovjet tagköztársasággal kapcsolatban folytat. Igyekszik egy sor befagyott konfliktus segítségével részeket leszakítani ezekből, hogy állandó bizonytalanságban tartsa, s ezzel elszigetelje ezeket az országot a világ többi részétől. Moldováról az orosz lakta Dnyeszter menti terület vált le, Abházia és Dél-Oszétia leszakításával Grúziát hozták ebbe a helyzetbe.

Így legfeljebb Oroszországnak marad lehetősége arra, hogy befolyásolja ezeket az államokat, minden más hatalom ódzkodik beletenyerelni a darázsfészkekbe. A külföldi tőke - kivéve a tisztátalan gyökerűt - pláne kerüli ezeket a térségeket.

Trójai faló

A Bloomberg szerkesztői szerint a nyugati vezetőknek helyén kellene kezelniük Putyin pálfordulását. Az orosz elnök trójai falónak használná az ENSZ-csapatokat Ukrajnában a befolyása alatt álló szeparatista közigazgatási rendszerek megerősítésére. Más szóval vagy a nemzetközileg elismert határokon kell járőrözniük a békefenntartóknak, vagy sehol.

A nyugati kormányoknak emellett meg kellene erősíteniük a kijevi államhatalmat, például lehetővé kellene tenniük, hogy az ukrán hadsereg halált okozó fegyvereket - például Jevelin tankellenes rakétákat - vásárolhasson. Eközben oda kell hatniuk, hogy az ukrán kormány számolja már fel végre a korrupciót és büntesse meg azokat a nacionalistákat is, akik háborús bűncselekményeket hajtottak végre. Enélkül sosem lesz képes egyesíteni a nemzetet.

A helyzet ugyanis most az, hogy az ukrán konfliktus befagyott, Ukrajna ügye lekerült a média címlapjairól és nyitóoldalairól. És pontosan ez az, amit Putyin akar - vélik a Bloomberg szerkesztői.