Az OECD szerint 2017-ben Lengyelország fogadta be a legtöbb vendégmunkást a világon, még az USA-t és Németországot is megelőzte ebben az összehasonlításban - ismertette az adatokat a Business Insider Polska. Lengyelország kevesebb mint 12 hónap alatt 1,1 millió vendégmunkást fogadott külföldről, miközben az Egyesült Államok közel 700 ezret, Németország pedig 400 ezret.

A lengyel PKO Bank szakértői szerint a növekvő bevándorlás évek óta jól látható Lengyelországban, ám a világon elért vezető hely ezen a téren bármilyen összehasonlításban meglepő. Már a 2016-os migrációs adatok is magasak voltak, de a 2017-esek sokkolóak. Ugyanakkor Lengyelországban munkát vállaló külföldiek számának bővülése elengedhetetlen volt a lengyel gazdaság gyors növekedéséhez.

A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint a bejövők 90 százaléka ukrán. A két ország szomszédos egymással, nemcsak földrajzilag, de kulturálisan is közel állnak egymáshoz. Az ukránok könnyen alkalmazkodnak a lengyel viszonyokhoz, gyorsan megtanulják a nyelvet, így elkerülik, hogy kinézzék őket maguk közül a lengyelek. A hazainál magasabb bérek mellett az is vonzóvá teszi a szemükben Lengyelországot, hogy alacsonyabb megélhetési költségeket kínál, mint a nyugat-európai országok.