Bár elesősorban a harmadik országokból érkező kutatók és felsőoktatási hallgatók mobilitását hivatott szabályozni az augusztusban életbe lépett cseh bevándorlási törvény, a szabályozás ennél jóval szélesebb kört fog át - derül ki a Radio Praha összefoglalójából. Jogvédő civil szervezetek is jónak tartják, hogy a jogszabály új tartózkodási engedélyt vezet be erre a két csoportra vonatkozóan.

Ez egyebek mellett megengedi, hogy a munkaszerződésük vagy a tanulási idejük lejára után kilenc hónapig munkát keressenek vagy vállalkozást indítsanak Csehországban. További pozitív vonása a törvénynek, hogy integrációs központok segítségével támogatja a külföldiek beilleszkedését - ezek eddig is léteztek, ám szerepüket először most fogalmazták meg törvényben.

Ezek az intézmények állami finanszírozással szolgáltatásokat nyújtanak a bevándorlóknak, és hosszabb távon alkalmasak lehetnek arra, hogy kötelező beilleszkedési kurzusokat is indítsanak a külföldről érkezőknek.

Ugyanakkor a jogvédők nem tartják jónak az úgynevezett munkavállalói kártyát. Ez egyfajta engedély, amelynek birtokában a külföldiek Csehországban tartózkodhatnak, de ottani életük első hat hónapjában nem változtathatják meg a munkahelyüket. A kormány szerint ezzel akarják korlátozni, hogy a vállalatok ragadózókként vadásszanak a vendégmunkásokra, a civil szervezetek szerint viszont ez a röghöz kötés a munkavállalók kizsigereléséhez vezethet.