Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A munkások fejére helyezett érzékelőkkel folyamatosan monitorozzák a vezetők, hogy dolgozóik mennyire koncentrálnak, fáradnak-e, illetve hogy milyen érzelmi állapotban vannak - írja az SCMP híre alapján a portál.

A fejlesztők szerint a kontroll a munkások érdekét is szolgálja, hiszen így a valós igényekhez lehet állítani a pihenőket, illetve ki lehet szúrni azokat is, akiket mondjuk túl nagy stressz ér. Ugyanakkor a munkaadók számára is kedvező a folyamatos ellenőrzés, hiszen ezáltal javulhat a hatékonyság, kevesebb lehet a hiba.

Hasonló kutatások és fejlesztések máshol is zajlanak, a nagyüzemi elterjesztéshez azonban Kínában van meg a kormányzati akarat és a megfelelő mennyiségű tőke. Ugyanakkor pont itt  semmi nem szabályozza az ilyen típusú személyes adatok és egészségügyi információk kezelését.

A módszer alkalmazása, a hivatalos narratíva szerint azért indokolt, mert az érzelmileg labilis munkavállaló veszélyezteti saját és társai biztonságát, a cég teljesítményét, ezért fontos kiszűrni őket, hogy közbe lehessen avatkozni.

Képünk forrása: AFP/Ben Stansall