Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A város felszabadítását Szergej Szurovikin vezérezredes, a szíriai orosz katonai kontingens parancsnoka videocsatornán jelentette a miniszternek. Sojgu közölte, hogy az orosz hadsereg, amely folytatja Deir-ez-Zór és Majadín aknamentesítését, a nap folyamán megkezdi ezeket a munkálatokat Abu-Kemálban is. Elmondta, hogy a terroristáknak a városban összpontosított, "meglehetősen nagy" csoportosulását megsemmisítették, de annak egy része átkelt az Eufráteszen, és északi irányba tart.

"Remélem, hogy méltó módon fogadják majd őket"- mondta a védelmi miniszter az MTI tudósítása szerint.

Az utóbbi hetekben az ISIS rohamos ütemben veszített területeket Szíriában és Irakban, előbbinek a keleti, míg utóbbinak a nyugati területeire szorult vissza. Szíriában a dzsihadisták alig egy hónap leforgása alatt elveszítették Rakkát - amely három évig volt az Iszlám Állam de facto szíriai fővárosa -, az olajban gazdag kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartomány azonos nevű székhelyét, valamint a stratégiai elhelyezkedésű Majadín városát. Irakban az el-Anbár kormányzóságbeli Rava város, illetve az említett városokat övező néhány település maradt már csak az IÁ ellenőrzése alatt. (Sorra kapja a pofonokat az Iszlám Állam.)

Megfigyelők, szakértők és az Iszlám Állam elleni harcokban részt vevő katonai parancsnokok is egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy a dzsihadisták végnapjaikat élik Szíriában és Irakban.

A terrorszervezet felett aratott győzelemmel azonban még nem köszönt be a béke Szíriában. Erre utal, hogy Damaszkusz és Teherán az utóbbi napokban többször jelezte, hogy a kormányerők és szövetségeseik hamarosan olyan területek ellen indulnak, amelyeket még nem a szíriai kormány ellenőriz.

Ezen az Egyesült Államok támogatta kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) által elfoglalt, az Eufrátesz keleti oldalán fekvő területek, köztük Rakka és a szíriai felkelők uralta északnyugat-szíriai Idlíb tartomány értendő, ahol a török hadsereg is jelen van.

Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya az Egyesült Államokat és Törökországot megszálló erőknek minősítette.