Trump és a Republikánus Párt adóreformjának tervezete mindössze kilenc oldalas, de elemzők szerint fontos adócsökkentési elemeket tartalmaz, például a személyi jövedelemadó és a vállalati nyereségadó jelentős csökkentését, egyes adóformák eltörlését, és általában az adórendszer egyszerűsítését - írta az MTI.

Donald Trump - aki országjáró körútra indul, hogy az adóreformtervet népszerűsítse - szerdán helyi idő szerint délután Indianapolisban tartott nagygyűlésen vázolta fel a terv lényeges elemeit.

A hosszú hónapok munkája után a törvényhozásnak előterjesztett tervezet klasszikus republikánus célkitűzéseket fogalmaz meg: az adórendszer egyszerűsítését és a középosztályt terhelő, valamint a vállalati adók csökkentését. 35 százalékról 20 százalékosra javasolja mérsékelni a vállalati nyereségadót, a személyi jövedelemadó hét kategóriáját pedig háromra csökkenti: a progresszív jövedelemadózás három sávja 12, 25 és 35 százalékos adót állapítana meg.

Ez lesz az elmúlt 80 év legalacsonyabb adója a kis- és középvállalkozások számára - fogalmazott az elnök az Indianapolisban elmondott beszédében. Hozzátette: a dolgozó emberek érdekeit szem előtt tartva szeretnék csökkenteni a jövedelemadót és az ő érdekükre figyelve törölnének el számos adófajtát, köztük az ingatlanadót.

Elemzők máris megjegyezték, hogy az ingatlanadó eltörlése a tehetőseknek kedvez, miként a vállalati nyereségadó csökkentésének előnyeit sem a kis-, hanem a nagyvállalatok élveznék jobban. Az adóreform előirányozza a többi között a gyermekek után járó adókedvezmények növelését, a jótékonysági szervezeteknek felajánlott összegek adóból történő, az eddiginél nagyobb arányú leírását.

Nincs ok arra, hogy demokraták és republikánusok miért ne dolgozzanak együtt a kongresszusban, hogy megszavazzák ezt az amerikai nép számára óriási győzelmet jelentő tervet - mondta Trump Indianapolisban. A republikánus politikusokat szerdán, a reformterv nyilvánosságra hozatala előtt a kongresszusban tartott összejövetelen tájékoztatta a Fehér Ház az adóreform részleteiről. A republikánus politikusok szinte egyöntetű véleménye szerint a nagyarányú adócsökkentés elősegíti majd a gazdaság növekedését. Paul Ryan házelnök szerint "ma nagy lépést teszünk, hogy megszabadítsuk Amerikát a működésképtelen adórendszertől".

A demokrata párti politikusok fenntartásaikat hangoztatták, mondván, hogy a tervbe vett csökkentések a tehetős rétegeket segítik, nem a bérből és fizetésből élők tömegeit. Chuck Schumer, a kongresszus egyik legbefolyásosabb demokrata politikusa, a demokraták szenátusi frakcióvezetője csalódottságának adott hangot, mert szerinte az adóreform nem tükrözi Donald Trump korábbi ígéretét, miszerint a középosztályt kívánja segíteni.

Címlapkép: EPA/Michael Reynolds