Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Használatra kész a világ legnagyobb lítiumakkumulátora, amelyet az amerikai Tesla szállított egy ausztrál szélfarmhoz - adta hírül a CNBC. A dél-ausztráliai hatóságok bejelentették, hogy a helyére került az a Tesla Powerpack, amelyben tárolni fogják a Hornsdale Wind Farm szélkerékfarm által termelt felesleges elektromos áramot.

A szélfarmot a megújuló energiaforrások felhasználásával foglalkozó francia Neoen vállalat üzemelteti. A rendszereket összekötötték, a következő napokban üzembe is helyezik az akkumulátorbázist. A történek érdekessége, hogy a világ első ilyen áramtermelő és -tároló egysége egy fogadás keretében jött létre.

Tartották a határidőt

Elon Musk a teljesen elektromos meghajtású autókat gyártó Tesla társalapítója, vezérigazgatója és termékeinek egyik megálmodója júliusban vállalta, hogy ha cége nem tudja 100 napon belül leszállítani az akkupakkot, akkor nem kérnek érte pénzt. A határidőt sikerült betartani, amiért az űrhajózási bizniszbe is belekóstoló üzletember köszönetet mondott mindkét cég dolgozónak és a helyi hatóságok embereinek is.

A napokban megkezdődnek a tesztek, amelyek célja, hogy optimalizálják az akkumulátorok működését és hozzáigazítsák azt az ausztrál áramszolgáltató cégek és a helyi kormány technikai szabványaihoz. A cél nagyon egyszerű: olyan tartalék áramforrást akarnak üzemeltetni, amely nem a természet szeszélyeihez igazodva produkál áramot a felhasználóknak, hanem akkor, amikor arra szükségük van.

Jók vagyunk!

Miközben mások csak beszélnek, mi végrehajtjuk azt az energiafejlesztési tervet, amely a korábbinál sokkal inkább önellátóvá teszi Dél-Ausztráliát elektromos energiából. Olyan zöldenergiát termelünk, amely bármikor hozzáférhető, olcsó áramot kínál a felhasználóknak ezen a nyáron - idézte a CNBC Jay Weatherhill-t a régió miniszterelnökét, aki a déli féltekén most beköszöntő forróságra utalt. Szerinte ezzel a projekttel Dél-Ausztrália a megújuló áram tárolásában a világ élvonalába került.

A nyitókép forrása: Reuters.