A moszkvai önkormányzat korlátozni fogja az alkoholfogyasztást az orosz fővárosban a foci-világbajnokság meccsei idején - adta hírül a Moscow Times. A tilalom mérkőzésenként háromnapos lesz: egy nappal az összecsapásokat megelőzően kezdődik, majd egy nappal ezt követően ér véget. Ennek az lehet a logikája, hogy ezekben az időszakok különösen sok turista tartózkodik majd a városban.

Moszkva összesen 12 meccsnek ad otthont, köztük a nyitó és a záró összecsapásnak. Az előbbit, az Oroszország-Szaúd-Arábia mérkőzést június 14-én játsszák, a döntőt július 15-én. Összesen 11 város ad otthont a világeseménynek, köztük Szentpétervár és Szocsi. A moszkvai alkoholtilalom nem vonatkozik majd a FIFA rajongói zónáira, amelyek határait a helyhatóság jelöli ki.

Nagy engedmény

A szurkolók más esetekben is különleges elbánásban részesülhetnek. Egy korábbi bejelentés szerint például a világbajnokságra érkező látogatók bevihetnek majd a stadionokba marihuánát vagy heroint, amennyiben megfelelő papírokkal igazolni tudják, hogy ezek fogyasztása egészségük védelmét szolgálja.

A droggal élők jó, ha tudják, hogy a dokumentumaikat orosz nyelven kell benyújtaniuk és szakszerűen ki kell tölteniük egy vámáru-nyilatkozatot is.

A pozitív hírek közé tartozik, hogy a meccseknek helyet adó városokban idegen nyelvi tudással felvértezett, a turistákkal barátságosan bánó rendőrjárőrök fognak cirkálni a rendezvény idején. Moszkvában 100 fős csapat dolgozik 2014 óta a turistalátványosságok környékén, akik közt vannak angolul, franciául, spanyolul és kínaiul tudó rendőrök is.

Hol az oszlop?

A FIFA ellenőrei ugyanakkor olyan felfedezést is tettek a világbajnokság létesítményeinek ellenőrzésekor, amilyenre biztosan nem számítottak: az egyik frissen felépült stadionból hiányzik egy tartóoszlop. Az 1,3 milliós Nyizsnyij Novgorod arénája az építők szerint április közepére elkészült, ám mint a felülvizsgálat során kiderült, a tervekben szereplőnél egy oszloppal kevesebb tartja.

Senki sem tudja, hova tűnt az az átkozott oszlop - állapította meg város önkormányzatában dolgozó Vlagyimir Bulanov kommunista képviselő. Ez nevetséges - tette hozzá -, megjegyezve, hogy a stadion működési engedélye nem lesz érvényben egy hónapnál tovább a focivébé befejezése után. Még szerencse.

A 45 ezer fő befogadására képes stadion építési költsége közel 18 milliárd rubel, azaz több mint 74 milliárd forint, amiből négy-öt nagyobb focistadion épülhetne Magyarországon. A vébé rendezésének teljes költségét egyébként több mint 13 milliárd dollárra teszik, ami nagyjából megegyezik a paksi bővítésre adott orosz hitel összegével.

A fotó forrása: Pixabay