Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Látva a kemény szankciókat és a világpolitikai elszigeteltséget, amelyek Oroszországot sújtják, a laikus megfigyelőt meglepheti, hogy az ország gazdasága nem is teljesít olyan rosszul - kezdi Vlagyimir Putyin elnöki beiktatása alkalmából írt cikkét a CNBC. Számos problémával küszködnek ugyan, de ez nem tartja vissza a befektetők egy részét attól, hogy jó esélyeket szimatoljon az oroszok háza táján.

Az elmúlt hónapok teljesítménye alapján elmondható, hogy 2018-ban folytatódik a kilábalás a 2014-től 2016-ig tartó mélyrepülés után. A várakozások szerint a GDP-bővülés a tavalyi 1,4-ről 1,7 százalékra mehet fel, miután 2015-2016 során közel három százalékkal zsugorodott. Nagy különbség, hogy az olaj ára 2014-ben mélyrepülésbe kezdett, míg most emelkedő pályán van.

Két arc

A viszonylag erős növekedés alapja a termelékenység 2-2,5 százalékos javulása - véli Denise Simon, a Lazard Asset Management tőketársaság feltörekvő piacokkal foglalkozó részlegének vezetője. Ugyanakkor ezt a trendet gyorsan megtörheti, hogy Oroszország a világ azon ritka országai közé tartozik, amelyek népessége csökken. Az egyes becslések szerint évi 1,4 százalékos zsugorodás aláássa az említett bővülés fenntarthatóságát.

Az orosz piac régi jellegzetessége, hogy nagyon hullámzó, ám ezt a vonását felerősíti most a magas geopolitikai kockázat. A korrupt, oligarchák uralta gazdaság átláthatatlan, ugyanakkor mivel képes ellenállni az olajár változásainak és a nyugati szankcióknak, egyes befektetők fantáziát látnak benne.

Kockázatos

Az oroszországi befektetések egyértelműen kockázatosak a makrogazdasági és geopolitikai kihívások miatt - mondja Bin Shi, az Acadian Asset Management tőketársaság elnökhelyettese és portfóliómenedzsere. Mindent elárul a lehetőségekről, hogy az MSCI Russia index, amelynek értéke az orosz piac teljesítményeihez igazodik 54 százalékos hozamot hozott 2016-ban, miközben az amerikai S&P-500 tőzsdeindex csak 12 százalékot. Ezt azonban kimerítő recesszió előzte meg 2015-ben.

Aki odaviszi a pénzét, annak számítania kell rá, hogy a nemzetközi szankciók nyomán egyes cégekbe egyik napról a másikra tilos lehet befektetni és pénzügyi tranzakciós szigorítások léphetnek érvénybe. Shi ezért arra figyelmeztet, hogy a befektetőknek akkor is óvatosnak kell maradniuk, ha bizonyos lehetőségek feltűnően vonzóak.

Ha elkezdik azokat a szerkezeti reformokat, amelyeket még Putyin előző ciklusában kezdtek kidolgozni, akkor Oroszország a hosszú távon gondolkodó befektetőknek is vonzó lehet. Ugyanakkor ez belátható időn belül nem valószínű - teszi hozzá a szakértő.

Nem ostobák

Aki az orosz piacra vitte a pénzét, az tisztában van a geopolitikai kockázattal és ehhez igazítja a portfólióját - állítja Ondrej Chneider, az Institute of International Finance oroszszakértője. Azok, akik korábban megtapasztalták a nagy ingadozásokat, eddig nem hagyták el orosz befektetésüket. A legújabb amerikai szankciók meghirdetése után rövid időre negatív lett a be- és kiáramló tőke értéke, ám azóta újra pozitívba fordult.

Nagyon-nagyon

Kisebbségi tulajdonosnak vagy hitelezőnek lenni egy orosz vállalatban olyan dolog, aminél alig találni kockázatosabbat a világon - teszi hozzá az előbbiekhez Paul McNamara, a GAM Invertment befektetési igazgatója. Ugyanakkor az ország folyó fizetési mérlege pozitív, államadósság jelentéktelen. Más szóval a feltörekvő országok közül az egyik legstabilabb államháztartással Oroszország rendelkezik - teszi hozzá.

A legnagyobb gazdasági kockázatot a világpiaci energiaárak zuhanása, azaz a jelenlegi emelkedő trend megfordulása jelenti. A gazdasági szankciók állnak ugyan a második helyen, de McNamara szerint jó messze lemaradva az előbbi mögött.

Sokba lesz a nagy terv

Vlagyimir Putyin dekrétumának, azaz 2024-ig előremutató tervének végrehajtására a legalább 400 milliárd dollárnak megfelelő rubelre lesz szükség - derült ki régi-új kormányfő, Dmitrij Medvegyev jelentéséből, amelyet a Duma elé terjesztett. Ez a jelenlegi árfolyamnál 25 ezer milliárd rubelt tesz ki. Egyharmadával növelni kell a büdzsé kiadásait, ahhoz képest, amit már elfogadtak - írja a Rzeczpospolita.Putyin célja egyébként az, hogy hat év múlva a világ öt legnagyobbja közé emeljék az orosz gazdaságot. A szegénységet felére akarják csökkenteni (ma 20 millió orosz polgár él a megélhetési minimum alatt). Az orvosi szolgáltatások exportját négyszeresére kell emelni 2017-hez képest, ami évente egymilliárd dollárt hozhat. Minden évben ötmillió orosz lakáshelyzetén kell javítani. Emelni kell az átlagéletkort: hat év múlva ennek el kell érnie a 78 évet, 2030-ra pedig a 80-at. Az oroszok jelenleg Európa legrövidebb életű polgárai, a nőknél átlagosan 72, a férfiaknál 65 év az átlagos életkor.

A fotó forrása: Alexey Nikolsky/AFP