Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hitelminősítő a devizában és helyi valutában kibocsátott szaúdi államadósság besorolásait A mínusz/A-2-re rontotta az eddigi A plusz/A-1-ről. A szuverén devizaadósság A mínusz besorolása két fokozattal rosszabb az eddigi A plusznál, és az elsőrendű A kategória alsó szélét jelenti. Az új osztályzatok kilátása stabil.

Az S&P a leminősítést azzal indokolta, hogy nemrégiben hozzávetőleg 20 dollárral csökkentette a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta 2016-2019 közötti átlagos árfolyamára adott előrejelzését. A Brent hordója az idén átlagosan 40 dollár lesz, majd 2018-ig fokozatosan 50 dollárra emelkedik, és várhatóan a későbbi időszakban ezen a szinten marad.

A cég nem vár érdemi hatást az olajárakra attól a termelés-befagyasztási megállapodástól, amelyet Szaúd-Arábia, Oroszország, Katar és Venezuela energiaügyi miniszterei kötöttek a héten. Az egyezség alapján a négy ország a január 11-i szinten fagyasztja be olajtermelését, ha más olajtermelők is csatlakoznak hozzájuk. Az egyezség a szaúdi és az orosz kitermelést magassági rekordon fagyasztaná be, a keresleti oldalon pedig a kínai gazdaság lassulása és a kínai adósságteher továbbra is az első számú globális kockázat.

Az S&P becslései szerint a szénhidrogén-szektor részesdése a szaúdi GDP-ből tavaly 28 százalékra zsugorodott a 2014-ben mért 42 százalékról az olajárak meredek zuhanása miatt. Az áresés előtt ez a szektor a teljes szaúdi kivitel 80 százalékát, az államháztartási bevételek háromnegyedét adta.

Az előző, októberi felülvizsgálat idején jósolt 3 százalék helyett most már csak 2 százalékos átlagos éves növekedésre számít a szaúdi gazdaságban a 2016-2019-es időszakban, és a GDP-arányos idei folyómérleg-hiányra szóló prognózisát 14 százalékra emelte a korábbi előrejelzésében szereplő 6 százalékról.

A londoni elemzői konszenzus szerint az olajárak zuhanása még súlyosabb hatást gyakorol Oroszországra, a világ második legnagyobb olajtermelőjére, ahol a citybeli előrejelzések egyöntetűen recessziót jósolnak 2016-ra is a tavalyi visszaesés után.