Az erősödő kelet-ukrajnai harcokra gyors válasz érkezett a nyugati országokból. John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtöki látogatása után Angela Merkel német kancellár és Fracois Hollande francia elnök tárgyal az ukrán vezetőkkel. A német-francia páros ezután Moszkvába utazik, hogy javaslatot tegyen Vlagyimir Puytin orosz elnöknek a kelet-ukrajnai konfliktus diplomáciai rendezésére. John Kerry várhatóan 16,4 millió dolláros humanitárius segély folyósítását jelenti be a kelet-ukrajnai civilek támogatására.

Az Egyesült Államok eddig 118 millió dollárt, majdnem 32 milliárd forintot juttatott Ukrajnának katonai segélyként, a szállítások elsősorban golyóálló mellényekre, orvosi felszerelésekre, illetve radarokra korlátozódtak. Kijev azonban most már élet kioltására alkalmas katonai felszerelést kér a nyugattól - közölte Petro Poroshenko elnök. "A legcsekélyebb kétségem sincs afelől, a fegyverszállítások ügyében is számíthatunk az Egyesült Államokra és a többi barátunkra. Meg kell teremtenünk a képességet saját önvédelmünk biztosítására. Mert Ukrajnának felelős államként mindent meg kell tennie a békéért" - mondta az ukrán elnök.

Fegyverszállítás

Washingtoni források szerint Kerry tárgyalni fog ukrán vezetőkkel a kérésről, hogy az Egyesült Államok szállítson fegyvereket is Ukrajnának, ám szó lesz a diplomáciai megoldásokról, a politikai párbeszéd lehetőségéről is Kijev és a szakadárok között. Közben Brüsszelben üléseznek a NATO védelmi miniszterei. Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára a tanácskozását megelőzően beszélt a szövetség Moszkva számára kényes keleti csapaterősítéséről.

"Minden, amit a NATO tesz, amelyekkel növeljük kollektív védelmi képességeinket, például létrehozzuk a gyors reagálású erőinket, védelmi célokat szolgál, pusztán válasz Oroszország agresszív lépéseire, és teljes mértékben összhangban van a szövetség nemzetközi kötelezettségeivel" - mondta NATO főtitkára reggel. A nap folyamán Francois Hollande francia államfő a párizsi elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Angela Merkellel Kijevbe repül, majd pénteken Moszkvában tárgyal az orosz államfővel.

Francois Holladbe azt mondta, "Olyan új javaslatot teszünk a konfliktus rendezésére, amely Ukrajna területi integritásán alapul. Ukrajnában háború van. Nehézfegyvereket használnak, civilek halnak meg minden nap. Néhány hónap alatt egy nézeteltérésből konfliktus lett, a konfliktusból pedig háború" - mondta a francia elnök, aki hozzátette, Franciaország "el akarja kerülni a háborút, nem nyit vitát az Ukrajnának történő fegyverszállításról", hanem inkább személyesen tesz újabb kezdeményezést. A diplomáciai megoldás "azonban nem húzható a végtelenségig."

Washington nem fog szemet hunyni a Kelet-Ukrajnában lévő orosz tankok felett

Miközben Washington a kelet-ukrajnai konfliktus diplomáciai megoldására törekszik, nem fog szemet hunyni az orosz-ukrán határt átlépő orosz tankok és fegyveresek felett - hangsúlyozta csütörtökön Kijevben John Kerry. Az amerikai külügyminiszter szerint Ukrajna számára jelenleg az orosz agresszió jelenti a legnagyobb fenyegetést. Az ukrán államfővel, Petro Porosenkóval folytatott tárgyalásait követően tartott sajtóértekezleten Kerry felszólította Moszkvát, hogy tartsa be a kelet-ukrajnai tűzszüneti egyezményt.

"Nem hunyhatunk szemet afelett, hogy az orosz-ukrán határon keresztül harckocsikat szállítanak a Donyec-medencébe. Afelett sem, hogy egyenruhájukon azonosító jelzést nem viselő orosz fegyveresek harcolnak Kelet-Ukrajnában, és Oroszország irányítja a törvénytelen szakadár erőket a harcmezőn, valamint modern katonai eszközökkel, rakétákkal és radarokkal látja el őket" - hangoztatta Kerry. Leszögezte: az Egyesült Államok azt várja Oroszországtól, hogy vonja ki csapatait Kelet-Ukrajnából, és engedjen szabadon minden foglyot.

Békés megoldást keresnek

Kifejtette ugyanakkor azt is, hogy az Egyesült Államok a kelet-ukrajnai válság békés, diplomáciai úton történő megoldására törekszik. "Nem keressük a konfrontációt Oroszországgal. Sem Porosenko elnök, sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió. Nagyon reméljük, hogy megváltoztatja politikáját a helyzet diplomáciai megoldása érdekében" - jegyezte meg.

Szavai szerint Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök csütörtök délutáni kijevi látogatása aláhúzza, hogy az Egyesült Államok és európai szövetségesei Ukrajnával közös, egységes álláspontot képviselnek, s arra szólítják fel a Kremlt, haladéktalanul tegyen lépéseket a konfliktus rendezésére. Kerry kifejezte reményét, hogy a következő napokban módot találhatnak a kelet-ukrajnai helyzet megoldására.

Porosenko a maga részéről teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte a polgári célpontok ellen Kelet-Ukrajnában intézett támadásokat, amelyekért az oroszbarát szakadárokat tette felelőssé. Felhívta a figyelmet, hogy az erőszak egyre nagyobb méreteket ölt Kelet-Ukrajnában, és Oroszországot vádolta az erőszakos cselekmények támogatásával.

Az ukrán államfő rámutatott az ukrajnai reformokhoz nyújtott washingtoni politikai, gazdasági és pénzügyi támogatás, valamint a két ország közötti együttműködés fontosságára. Szavai szerint a két ország védelmi együttműködésének célja, hogy hatékony megoldást találjanak a válság rendezésére. Az ukrajnai reformok tekintetében Porosenko kiemelte a korrupció elleni küzdelemnek, a bírói rendszer megújításának és a befektetéseknek kedvező klíma megteremtésének fontosságát Ukrajnában.

Amerika hitelt nyújt

Az amerikai külügyminiszter megbeszélést folytatott Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel is. Kettejük közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy az Egyesült Államok egymilliárd dollár hitelt biztosít Ukrajnának, valamint további egymilliárd dollár hitel nyújtását helyezte kilátásba abban az esetben, ha a demokratikus reformok jól haladnak Ukrajnában.
Kerry ismételten hangsúlyozta, hogy Washington a kelet-ukrajnai válság békés rendezése mellett van, ugyanakkor szavai szerint ez a béke "nem lehet egyoldalú". Kijelentette, hogy Barack Obama amerikai elnök "hamarosan" döntést hoz arról, szállít-e vagy sem az Egyesült Államok halált okozó fegyvereket Ukrajnának.