Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szürreálisnak minősíti Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor június 12-ei csúcstalálkozóját Jamil Anderlini, a Financial Times (FT) Ázsia-specialista szakírója. Szerinte Dennis Rodman korábbi kosárlabdasztár szereplése jellemzi legjobban az eseményt. Rodman Make America Great Again sapkában, fekete napszemüvegben és marihuána-kriptodevizát kibocsátó szponzorát reklámozó pólójában sírva méltatta az eseményt.

Trump kótyagos sajtókonferenciája a találkozó végén csak megerősítette az egész esemény valóságshow jellegét. Az újságírókkal tömött helyiségben több mint egy órán át sorolta azokat az engedményeket, amelyeket az USA tett, és amelyek messze meghaladhatták mindazt, amit Kim a csúcstól remélhetett.

Bang, bang, bang

A felsorolás kezdődött azzal, hogy felfüggesztik az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatokat. Folytatódott azzal, hogy Trump azt reméli, hamarosan formális békemegállapodást írhat alá a két ország, majd azzal, hogy nagyon szeretné, ha kivonnának 30 ezer amerikai katonát Dél-Koreából. Erről láthatóan senkivel sem konzultált - véli az FT szakírója.

Ennek tükrében a rövid nyilatkozat, amit aláírtak Kimmel, nem értelmezhető másként mint a diktátor győzelmeként. Leszámítva a laza kötelezettségvállalást, hogy a felek új viszonyt építenek ki és elindulnak a megbékélés útján, Phenjan pusztán azt a homályos kötelezettséget vállalta, hogy dolgozik a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítésén.

Hahó, ezt tudta?

Úgy látszik, Trump közel áll ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyja: az észak-koreaiak úgy értelmezhetik ezt, hogy az USA vállalta nukleáris védőernyőjének visszavonását Dél-Korea fölül cserébe azért, hogy leszerelik a titokzatos rezsim atomfegyvereit.

Az ilyenfajta részletekkel kapcsolatos kérdésekre az amerikai elnöknek az volt a válasza, hogy nem volt elég ideje ezen a csúcson egy átfogóbb atomfegyver-mentesítési megállapodás tető alá hozására.

Sokat rugózott azon, hogy Phenjan elkötelezte magát a több mint 60 évvel ezelőtti koreai háborúban elesett, eltűnt, fogságba esett amerikai katonák maradványainak visszaadása mellett, illetve hogy Kim megígérte országa rakétahajtóművek tesztelésére szolgáló telepének megsemmisítését valamikor a jövőben. Kim nézőpontjából nézve mindkét ígéret jelentéktelen - állítja Anderlini.

Luftballon

Trump hangsúlyozta, hogy az Észak-Koreával szembeni gazdasági szankciókat nem függesztik fel addig, amíg nincs valódi előrelépés az atomleszerelésben. Csakhogy ezeknek a végrehajtása lényegében Kína kezében van, amely Észak-Korea messze legnagyobb kereskedelmi partnere és támogatója. És a pekingi kormány szóvivője a csúcstalálkozó napján kijelentette, hogy enyhítik a szankciókat jutalmul azért, hogy a rezsim elkötelezte magát a béke mellett.

Késő bánat

Ha Trump úgy döntene, hogy megszigorítja a korlátozásokat, akkor Kína várhatóan nem követné ezen az úton. A pekingi vezetők a partvonalról nézték a csúcsot, és örömmel tapasztalták, hogy az USA első embere megígérte a hadgyakorlatok felfüggesztését és az amerikai csapatok kivonását. Kína régi célja, hogy az utóbbiak távozzanak a szomszédságából.

Trump persze haza térve visszavonhatja ígéretei egy részét, és látva Észak-Korea jóindulatú kezelését Phenjan is adhat további, komolyabb engedményeket. Az FT újságírója azonban úgy látja, hogy egyelőre Kim bizonyult rafináltabb alkudozónak, Trump, az üzletkötés művésze alulmaradt.

A fotó forrása: AFP