A bírósági tájékoztatás szerint Evgeni Tanchev főtanácsnok szerint határozottabban kell fellépni azokkal az uniós tagállamokkal szemben, amelyek a megadott határidőn túl, vagy hiányosan tesznek eleget azon kötelezettségüknek, hogy az uniós szabályozásokat nemzeti jogrendjükbe iktassák. Ezek a tagországok ezzel uniós jogot sértenek - idézi az MTI.

A jelenlegi elhúzódó, akár évekig tartó eljárási rend lehetővé teszi, hogy a tagállamok hosszabb ideig szankciók nélkül szegjék meg az uniós szabályokat - közölte.

A főtanácsnok indítványát egy spanyol ügyben fogalmazta meg, amelyben az Európai Bizottság eljárást indított az Európai Unió Bíróságán, amiért Spanyolország nem, vagy csak hiányosan alkalmazza a fogyasztói hitelekre vonatkozó uniós szabályokat.
Tanchev azt javasolta az uniós bíróságnak, állapítsa meg, hogy Spanyolország nem teljesítette a szükséges intézkedések elmulasztására vonatkozó bejelentéi kötelezettségét. Ennek megfelelően Spanyolországot napi 160 ezer eurós pénzbírsággal kell sújtani mindaddig, amíg meg nem felel az uniós irányelvnek.

Az uniós főtanácsnok feladata, hogy - pártatlanul és függetlenül eljárva - a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen az uniós bíróság felé. Véleménye nem köti a bíróságot, de a végső ítélet az esetek jelentős részében egybeesik azzal.

Szerdán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) lista- és frakcióvezetője az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén arra szólította fel Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, hogy mielőbb vitassák meg az ügyet az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő testületben. A miniszterek tanácsában hónapok óta húzódik a két országgal szembeni jogállamisági eljárás, de a tagállami vezetők eddig még nem foglalkoztak a kérdéssel az EU csúcstalálkozóin, ami Weber szerint sajnálatos.