A hírt a kínai Dagong hitelminősítő a honlapján jelentette be. Indoklásában úgy fogalmaz: az amerikai államháztartás rendezett konszolidációjáról folyó egyeztetések elhúzódása, a megoldatlansága esetén 600 milliárd dollárnyi automatikus kiadáscsökkentést és adóemelést magával vonó úgynevezett költségvetési szakadék az amerikai érdekintegráció és döntéshozatal gyengeségére világít rá. Az adósságrendezést illető konszenzus hosszú távú hiánya az államháztartási helyzet romlásához vezet - figyelmeztet a Dagong. A költségvetési szakadék következtében az amerikai gazdaság valószínűleg recesszióba süllyed 2013-ban és hosszú távon is gyenge marad - jósolja a hitelminősítő -, ez pedig hitelvisszafizetési képességeinek gyengülését jelenti.

A kormányzati eladósodottságon a központi bevételek növelésével és a fiskális kiadások csökkentésével kellene segíteni, a fájdalmas lépések helyett ugyanakkor az Egyesült Államok kétszer is a könnyebb utat választotta és a mennyiségi lazítás eszközéhez nyúlt.

A kormányzati fizetőképesség romlása a vagyonteremtési képesség és a hitelek visszafizetésének forrásai közötti eltérést növelte, ami szintén a kockázatok növelésének irányába mutat. A Dagong emlékeztet arra, hogy a szövetségi kormány kint levő hitelállománya 2008 óta 60,7 százalékkal nőtt, miközben a bruttó hazai termék nominális értéke csupán 9,2 százalékkal, az államháztartási bevételek pedig mindössze 7,4 százalékkal bővültek. Az idei év végén az ország hitelállománya a GDP 104,8, a fiskális bevételeknek pedig a 608,7 százalékára rúg majd.

A Dagong szerint a hitelkeret növelése és az adósság monetizálása lassan-lassan Amerika hosszú távú gazdaságpolitikájává válik. Az ország a hitelkeret növelésével párhuzamosan a fizetőképességet a dollármennyiség növelésével kívánja fenntartani, ez ugyanakkor csak az amerikai valuta leértékelődésének irányába hat, ami szintén a fizetőképességet rontja tovább. Az Egyesült Államok sosem látott hitelválsággal lesz kénytelen szembenézni - jósolja a hitelminősítő.

A Dagong 2011 augusztusában sorolta vissza az amerikai hitelbesorolást "A+"-ról "A"-ra, mindkét esetben negatív kilátással megtoldva a besorolást.