Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy névtelenül nyilatkozó görög kormányzati forrás tájékoztatása szerint Alekszisz Ciprasz felvetette Jean-Claude Junckernek (képünkön a két politikus), az Európai Bizottság elnökének, hogy Görögország és az Európai Unió dolgozzon ki együtt egy, reformokra és pénzügyekre vonatkozó tervet a 2015 és 2018 közötti időszakra. A terv alapján Görögország radikális reformokat hajt végre, cserébe pedig az uniós partnerek enyhítik költségvetési kötelezettségeit.

A reformokat illetően Görögország kész küzdeni a korrupció és az adócsalások ellen, valamint növelni a közszolgáltatások hatékonyságát. A költségvetést illetően Ciprasz Görögország kötelezettségeinek pénzügyi kiigazítását szeretné elérni, azaz annak az előírásnak a megszüntetését, hogy a görög költségvetés elsődleges többletének el kell érnie a bruttó hazai termék 4,5 százalékát, ami túszként tartja fogságában a görög gazdaságot. A görög miniszterelnök szerint kormánya nem sértené meg az Európai Unió szabályait, mivel nem létezik olyan előírás, amely ilyen megszorításra kényszerít.

Alekszisz Ciprasz azt kérte a brüsszeli bizottság elnökétől, hogy egy átmeneti megállapodással biztosítsanak pénzügyi mozgásteret Görögországnak, amíg az unióval közösen előkészítik a 2015-18-as reformtervet.

Az Európai Bizottság nem kommentálta az európai körúton tartózkodó görög vezetők nyilatkozatait, amelyek Brüsszelben ingerlőnek tűnnek. Egy névtelenül nyilatkozó európai forrás úgy fogalmazott, nem jó az, ha a görögök megosztásra törekednek.

A görög miniszterelnök külön-külön tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, Donald Tuskkal és Martin Schulz-cal, az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökével Brüsszelben. A megbeszéléseket követően optimistán nyilatkozott. Azt mondta, bízik abban, hogy kormánya jó úton, jó irányba halad, és sikerül a véleménykülönbségekre közösen, életképes és mindenki számára elfogadható megoldást találni.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kora délután rövid közleményben tudatta: a Görögországnak nyújtott pénzügyi segítséggel összefüggésben olyan megoldást kell találni, amely az egyeztetésekben érintett minden tagállam számára elfogadható.

"Az egyeztetések az eurócsoportban zajlanak majd. Nehezek lesznek, együttműködést és párbeszédet követelnek meg, valamint határozott lépéseket Görögország részéről" - nyomatékosította Tusk.