Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rövidebb munkahét segítene a kizsigerelt munkaerő megerősítésében és a gazdaság felpörgetésében - állítják a brit Autonomy kutatóintézet szakértői legújabb kutatási jelentésükben, amit a Bloomberg szemlézett. A vizsgálat nem talált érezhető kapcsolatot a termelékenység és a hosszú munkaidő között. Németországban például hatékonyabbak a munkavállalók, miközben átlagosan kevesebbet dolgoznak, mint az Egyesült Királyságban. Eközben Mexikóban vagy Görögországban kevésbé termelékenyek, hiába töltenek sokkal több időt a munkahelyükön, mint a szigetországban.

A munkahét lerövidítésének járulékos haszna lehetne a károsanyag-kibocsátás csökkentése, ugyanis kevesebbet utaznának a munkahelyükre az emberek. Ezzel tehát Nagy-Britannia visszafoghatná szén-dioxid-kibocsátását. A kutatók nem ugranának fejest az ismeretlenbe: egyebek mellett azt ajánlják, hogy a munkaidő - bércsökkentés nélküli - mérséklését a közszolgáltatások területén próbálják ki. Az óvatos első lépések közé tartozhat még a bankszünnapok számának nyolcról 14-re emelése - ez egyébként nem is lenne nagy újdonság, hiszen az utóbbi szabály van érvényben például Máltán és Spanyolországban.

Öt év múlva

Az Autonomy szakértői azt is javasolják, hogy a kormány hozzon létre külön tárcát, amely felügyelné a projektet, nevezetesen az áttérést a négynapos munkahétre 2025-ig. Egyre többen értenek egyet abban, hogy a munkaidő rövidítése - a fizetések csökkentése nélkül - része lesz a jövő új gazdaságának, egyfajta új megállapodás lesz a munkavállalók és a munkaadók között - mondta Kyle Lewis, a kutatóintézet társigazgatója. Az előnyök a túlmunkával járó mentális és fizikai kimerültség megszűnésével kezdődnek és a kevesebb közlekedésből fakadó kisebb környezetterhelésig tartanak - teszi hozzá a szakértő.

A tanulmány fontos hozzájárulás ahhoz a vitához, amely munkahét lerövidítéséről folyik - értékelte az Autonomy munkáját John McDonnell, az ellenzéki Munkáspárt munkaügyi árnyékminisztere. Miközben milliók szeretnének rövidebb munkahelyet, más milliók állást keresnek, így egyszerre két problémára kínál megoldást a munkaidő újraszabályozása. További tényező, amit figyelembe kell venne az automatizáció előre látható terjedése, ami kivált emberi munkát vagy, ha tetszik, automatikusan csökkenti az emberi munkaidő-szükségletet.