Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Átdolgoztam a (keretköltségvetésre vonatkozó) javaslatot. A plenáris ülés 6:30-kor folytatódik a megállapodás érdekében" - tudatta a belga politikus. Van Rompuy az eredeti tervek szerint csütörtök délután három órakor ismertette volna a tagállamok vezetőivel az EU többéves pénzügyi keretére (multiannual financial framework - MFF) vonatkozó javaslatát, de a hivatalos javaslat csak 15 órával később készült el.

"Kész a papír! Ideje kidolgozni a részleteket" - közölte a Twitteren keresztül Alexander Stubb, Finnország Európa-ügyi minisztere az új tervezetről beszélve.

A hivatalos javaslatból kiszivárgott információk alapján a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó MFF 960 milliárd euró uniós kötelezettségvállalást és körülbelül 908 milliárd euró tényleges kifizetést tehet lehetővé. Ez a csúcs előtt pár nappal napvilágot látott számokhoz képest körülbelül 3 milliárd euróval több kötelezettségvállalást és 4 milliárd euróval kevesebb kifizetést jelentene. Egyes értesülések szerint a javaslat további 12 milliárdos mozgásteret engedélyez a kifizetések terén, így azok maximális értéke végül majd a 920 milliárd eurót is megközelítheti.
Uniós források szerint Herman Van Rompuy legelőször ezekről a főösszegekről akarja politikai megállapodásra bírni a csúcs résztvevőit, hogy azután az adott kereten belül döntsék el, melyik költségvetési fejezetre mekkora összeget fordítsanak, és milyen részletszabályok alapján.

Jelenleg lehetetlen megbecsülni, hogy ez a részletes alkufolyamat mennyi ideig tart majd. Azt sem lehet kizárni, hogy a tényleges megállapodás a 2014 és 2020 közötti MFF-ről csak péntek estére születik meg.