Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A menedzsment tanulmányokat folytató, 25 éves Patrick Janota el sem tudja képzelni Németországot Angela Merkel nélkül - kezdi a kancellár és a fiatalok kapcsolatát bemutató cikkét a Financial Times. Tinédzser kora, azaz tudatos életének kezdete óta a 12 éve hatalomban lévő Merkel irányítja az országot.

A kancellár negyedik ciklusára kér felhatalmazást a szeptemberi parlamenti választásokon, és úgy tűnik, annak ellenére, hogy hozzájuk képest nagymama korban van (63 éves) nem alakult ki szakadék közte és a fiatalok között. Éppen ellenkezőleg, a fiatal németek többsége úgy látja, nincs alternatívája Merkelnek.

Ki más?

Janota azt mondja, még nem döntötte el, hova teszi az X-et a szavazáson, de egyszer már kiállt a regnáló kancellár mellett. Az előző választáson, 2013-ban a konzervatív CDU/CSU pártszövetségre, azaz a kancellár maradására szavazott. Szerinte a kihívók, köztük Martin Schulz, a Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltje haloványak. Nehéz bármelyiküket hozzá hasonlítani.

A Merkel sikere a fiatalok körében újabb bizonyítéka annak, hogyan tudja kiszélesíteni alapvetően jobbközép támogatói bázisát. A fiatalok többsége szemben az idősebbekkel - pozitívan fogadta, hogy két éve a nyitott kapuk politikáját folytatta az Európára zúdult több százezer bevándorlóval szemben.

Ugyanakkor sajátos módon neki kedvez a terrorizmus erősödése is. Senki se gondolta 15-20 évvel ezelőtt, hogy egy német diszkóban vagy az utcákon terrortámadások történnek. Ez a változás ugyanúgy foglalkoztatja a fiatalokat, mint az időseket, és a biztonság kérdésére hagyományosan a konzervatív politikai erők adnak hitelesebb választ.

Az ellenfelek is

Még ellenfelei is elismerik a kancellár érdemeit. Joshua Schmidt 26 éves diák, aki négy éve egy anarchista pártra szavazott, úgy véli, hogy a német kormány kiállása a megszorítások politikája mellett jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a dél-európai országokban óriási munkanélküliség alakult ki a fiatalok körében. Ugyanakkor elismeri, hogy a kormányfő jó munkát végez, értékeli, hogy időnként szembe megy a pártjával, ezért nem állítja, hogy Merkelnek mennie kellene.

Összességében nagyot változott a kép: Németországban a fiatalok többsége hagyományosan a szociáldemokratákat vagy a zöldeket támogatja. A kancellár személyes varázsának köszönhetően azonban 2013-ban a 18-24 éves korosztály körében többséget ért el a CDU.

A Forsa közvélemény-kutató intézet júniusi felmérése szerint a 18-21 évesek 57 százaléka támogatja Merkel újraválasztását kancellárrá, miközben átlagos támogatottsága "csak" 53 százalék. Eközben Schulz ugyanebben a korcsoportban 21 százalékon áll.

Óvatosan

A CDU nem akarja túlhangsúlyozni Merkel liberalizmusát, ezzel szemben a megbízhatóság és a hitelesség áll a kampány középpontjában. A fiataloknak talán tetszik a kancellár megengedő imázsa, csakhogy az idősebb szavazók többen vannak. Csak 21,6 millió választó fiatalabb 40 évesnél, miközben 47 millióan idősebbek ennél.

Az utóbbi csoport tagjai fegyelmezettebben elmennek voksolni a kritikus napon és jóval valószínűbb, hogy a konzervatív pártok logói mellé teszik az X-et. A CDU/CSU a szavazatok 32 százalékát gyűjtötte be a 18-24 éves korosztályban a négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon, míg a legalább 70 évesek 52 százalékát nyerte meg magának.

A CDU-nál biztosak abban, hogy elég sok fiatalt fog a párt mellé állítani Merkel - vagy ahogy becézik, a mutti - politikusi vonzereje. Manfred Güllner, a Forsa vezetője úgy látja, hogy egy egész generáció nőtt fel az ő kormányzása idején, ami e korosztály tagjainak közös nagymamájává teszi Angela Merkelt.