Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értéke augusztusban a júliusival megegyező 52,4 pont lett. Elemzők csökkenést, 52,2 pontot vártak. A szolgáltatóipari BMI előzetes értéke viszont a várt stagnálás helyett javult, 54,3 pontra emelkedett a júliusi 54,0 pontról.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett összetett BMI 54,1 pontra emelkedett augusztusban a júliusi 53,9 pontról. Elemzők csökkenést, 53,8 pontot vártak. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Az adatok tanúsága szerint az euróövezet továbbra is az elmúlt négy év legdinamikusabb növekedési szakaszában van - kommentálta az elemzés megállapításait Rob Dobson, a Markit vezető közgazdásza. A GDP-növekedés ezek alapján megközelítheti a 0,4 százalékot a harmadik negyedévben a másodi negyedévi 0,3 százalék után. A Markit közgazdásza különösen kedvező fejleményként emelte ki a "két nagy" euróövezeti tagországon kívül elért gazdasági növekedést, valamint a munkahelyteremtés javuló mértékét az euróövezeti perifériákon, ahol még mindig kétszámjegyű százalékos munkanélküliségi ráta a jellemző.

Kiábrándítónak nevezte viszont, hogy Franciaországban még mindig munkahelyvesztéssel kell szembenézni. Annak alapján azonban - jegyezte meg -, hogy a termelési érték és a megrendelésállomány már a hetedik egymást követő hónapja növekszik, a foglalkoztatásban is hamarosan fordulatra lehet számítani - jelezte Rob Dobson, a Markit vezető közgazdásza.