Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Azov elnevezésű önkéntes belügyi alakulat a Facebook-oldalán azt írta, hogy változatlanul feszült a helyzet a Donyeck megye déli részén lévő Mariupolban, amelynek környékét aknavetőkkel lövik a szakadárok. Az alakulat tagjai a városban és a környékén tartózkodnak. "Az ukrán fegyveres erők egyik ellenőrzőposztját az elmúlt órákban érte tüzérségi támadás Szartana település irányából" - áll a közleményben. Áldozatokról és veszteségekről egyelőre nem érkezett hír.

Konsztyantin Batozszkij, a Donyeck megyei kormányzó tanácsadója - megerősítve az Azov alakulat közlését - Facebook-oldalán jelentette, hogy az éjjel három irányból, Novoazovszk, Szartana és Kominternove települések felől támadták oroszbarát szeparatisták a város környékét harckocsikkal, páncélozott járművekkel és gyalogsággal. A tisztségviselő hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők megvédték állásaikat.

Közben szemtanúk arról számoltak be, hogy tüzérségi támadás érte a megyeközpontot, Donyeck városát is az éjjel. A város kujbisevi és kijevi kerületében hallatszottak tüzérségi lövéssorozatok. Egy helybeli a Facebookon rövid videofelvételt is közzétett a tüzérségi támadásról.

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő katonai szakértő hétfőn közölte, hogy a tűzszünet ellenére az orosz katonák és a szakadárok nehézfegyverekkel folytatják támadásaikat az ukrán fegyveres erők állásai és civil objektumok ellen. Értesülései szerint előző nap tíz alkalommal nyitottak tüzet Mariupol, Donyeck és a megye északkeleti részén lévő Debalceve településeknél.

A szakértő állítása szerint az ukrán katonák kizárólag akkor lőnek, ha támadás éri őket, és akkor is csak kézifegyverekkel. "A légierőt és a tüzérséget nem vetették be" - húzta alá.