Miközben egymás után jönnek a hírek arról, hogy Donald Trump elnökké választása után felpuhítja kampányígéreteit, ha valaki jobban odafigyel arra, amit mond, akkor kiderül, hogy nem ez a helyzet - írja a Politico. A megválasztott elnök annyiban elődei nyomába lépett, hogy interjút adott az ország legnépszerűbb politikai tévéshow-jának.

Ebben arról kellett volna tájékoztatnia Amerika népét, hogy mit szándékozik csinálni kormányzása első száz napjában, majd az azt követő években. A tisztázás helyett azonban folytatva régió jó szokását csak ködösített. De legalább ezt színesen tette.

Majd meglátjuk

Mi lesz a korábbi ellenfele, a demokraták volt elnökjelöltje Hillary Clinton e-mail-ügyében folytatott FBI vizsgálattal? Netán indít-e külön eljárást Clinton ezzel, ahogy azt a választási csatában ígérte? Trump válasza: még nem döntötte el.

A garantálja-e a legfelsőbb bíróság konzervatív többségét a testület új tagjainak jelölésével, akiket a republikánus többségű kongresszus biztosan támogatni fog? Ezt szintén megígérte a kampányban. Trump: később fog erről nyilatkozni.

A három fő kérdésben, amelyről a választóknak beszélt - az egészségügy (az Obama-féle egészségügyi rendszer megszüntetése), a bevándorlás (fal a mexikói határra, az illegális bevándorlók visszatoloncolása) és az adók (kiterjedt adócsökkentés) ügye - semmi konkrétumot nem mondott.

Miért ad megbízatásokat washingtoni bennfenteseknek, amikor azzal kampányolt, hogy kiszárítja a washingtoni politika posványos mocsarát? A válasz: idő kell a változásokhoz.

Marad, aki volt

A korábbi valóság show-sztár, aki 17 hónapon át tartó politikai csatákban eltakarította az útjából minden politikai ellenfelét, aki keresetlen stílusával megváltoztatta az USA politikai kultúráját, megesküdött rá, hogy az ovális iroda lakójaként is az az ember marad, akit a közönség megismert a show-ban és a választási gyűlések pódiumán.

Továbbra is túlozni, általánosítani és ködösíteni fog, másokat fog hibáztatni és persze nem mond le a twitterüzenetekről sem. Ez egy kiváló formája a kommunikációnak - jelentette ki az utóbbiról. Ennek szellemében vasárnap reggel, még az interjú elkészülte előtt három twitterbejegyzésben ekézte a New York Timest.

Ahogy aznap felkelt

Sőt a kevés konkrétum között, amit említett, az egyik szintén a Twitterrel függött össze. Eszerint csütörtökön, azaz a megválasztását követő napon 100 ezer új követőt szerzett. Nem mondom, hogy el vagyok ájulva ettől, de azért mond valamit - összegezte véleményét.

A Twitterrel kapcsolatos álláspontja megvilágítja általános hozzáállását a dolgokhoz. Nevezhetjük ezt tárgyalószoba stílusnak, amelyben bármiről beszélhetünk, aztán majd meglátjuk, mi lesz. Trump viselkedése és beszéde valószínűleg éppolyan képlékeny marad, mint ideológiai vonalvezetése. Hogy valamiről éppen mi a "véleménye", hogy mit mond, az az adott helyzettől és attól függ, hogy ebben éppen milyen szerepet akar eljátszani.

Néha muszáj

Kérdezték arról a durva beszédmódról is, amelyet a kampány alatt használt. Nagy részben erre vezethető vissza, hogy a közvélemény-kutatások szerint ő volt a legkevésbé elfogadott elnökjelölt az amerikai történelemben.

Trump világossá tette, hogy tudatosan használta ezt a nyelvet. Időnként szükség van bizonyos stílusra ahhoz, hogy az embereket motiváljuk - mondta. Nem akarok mindig egy kedves, de egyhangú stílusban beszélő figura lenni, aki egyébként sokszor vagyok - mondta, mire azonnal jött az újabb kérdés: Szokott ilyen lenni?

Persze, hogy szoktam - felelte. Könnyen tudok így viselkedni, sőt könnyebb így viselkedni. Összességében az egyórás interjú alatt azt ígérte: nyugodtabb, visszafogottabb szerepet fog alakítani, mint amit a választási harc alatt megismerhettek a szavazók.