Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha Mario Draghit, az Európai Központi Bank (ECB) elnökét megkérdeznék az Európai Parlament monetáris bizottságában, hogy a bank mikor kezdi meg monetáris politikája szigorítását, visszakérdezhet: hol van az infláció? Az ECB ugyanis évek óta igyekszik feltornászni a gazdaságilag racionális, néhány százalékos szintre a pénzromlás ütemét - kezdi cikkét a Bloomberg.

Várakozások szerint a napokban megjelenő gazdasági mutatók kiválóak lesznek. Az munkanélküliségi ráta 2009 óta nem látott mélypontra süllyedhet, a gazdasági aktivitás élénkülését jelző beszerzési menedzserindex hatéves csúcsra mehet fel. A szakértők egyelőre nem találják a választ arra, hogy az infláció élénkülése miért késik.

A héten megjelenő inflációs adat várhatóan csupán 1,5 százalék lesz, miközben a változékony élelmiszer- és üzemanyagáraktól megtisztított maginfláció egy százalékra lassul.

Hosszas magyarázkodás

Más szóval az ECB-nek a nulla kamattal és a pénznyomtatással (azaz a több tíz milliárd eurós kötvényvásárlásokkal) sem sikerült olyan pályára terelni az eurózóna gazdaságát, amelynek természetes része a valamivel két százalék alatti inflációs ráta - ez az arány az ECB inflációs célja.

A Bloomberg előrejelzése szerint csak 2012-re megy fel a pénzromlás üteme 1,8 százalékra. Ezt megelőzően két évvel jár le Draghi elnöki mandátuma, ezért lehet, hogy a bankelnök az addig hátra lévő két évben folyamatosan magyarázni kényszerül majd, miért nem elég erős az infláció.

Draghi valószínűleg arról fog beszélni a parlamenti bizottság előtt, hogy a gazdaság javulása nem elég erőteljes ahhoz, hogy biztosítsa az önfenntartó infláció kialakulását - véli Philippe Gudin, a Barclays elemzője. Határozottan galambként fog viselkedni - ért egyet kollégájával Peter Rosenstreich, a Swissquote tanácsadó cég piaci stratégája.

Kis lépés hátra

Elvileg Draghi és az ECB segítségére siethetnének a béremelkedések, amelyek lendületet adhatnának az árak növekedésének is, ám egyelőre ennek nem sok jele. Szakértők csak a jövő év elején várnak változást ezen a téren, ugyanis az év végén járnak le olyan kollektív szerződések a munkaadók és a munkavállalók között, amelyek a következő hónapokra szabályozzák a bérek változását.

A szakértők azt találgatják, hogy az ECB monetáris tanácsa változtat-e a bank stratégiáján következő ülésén, június 8-án. A javuló gazdasági mutatókat látva sokan arra tippelnek, hogy a bank tehet egy kis lépést rendkívül laza monetáris politikája szigorítása felé. Például visszavonhatja azt az ígéretét, hogy ha kell tovább csökkenti a kamatokat.