Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A balkáni ország rendkívül elmaradott úthálózattal rendelkezik, de néhány kétszer két sávos utat azért autópályának neveznek. Az ilyen sztrádákon eddig díjmentesen lehetett robogni, igaz csak legfeljebb 110 kilométer/órával. Az egyik legforgalmasabb, több hegyi szakasszal is rendelkező Durrës-Kukës autópályát a kormány megpróbálta fizetőssé tenni. A személyautóktól 2,5, míg a kamionosoktól 22,5 eurót szeretett volna beszedni - olvasható a portálon.

Ám az ügy erős politikai felhangot kapott, mert Kukës az az észak-kelet-albániai város (egy hatalmas lakóteleptömb), amely a legközelebb fekszik Koszovóhoz, így a baloldali Edi Rama kormányát a jobboldali ellenzék azonnal azzal vádolta, hogy a díjjal megpróbálja egymástól elválasztani a "nemzettestvéreket", vagyis szándékosan nehezíti meg a Koszovó és Albánia közötti közlekedést. Koszovó miniszterelnöke, Ramush Haradinaj is megszólalt az ügyben, az autópályadíjakat ő is túlzottan magasnak minősítette.

Az ellenkampány betalált, a húsvéti ünnepek alatt több ezer ember rohamozta meg az autópályakapuk infrastruktúráját, és a tüntetők gyakorlatilag két nap alatt a földdel tették egyenlővé a méregdrága rendszert.

Edi Rama miniszterelnök azt mondta, hogy mind a vagyon, mind a rendőrség elleni erőszakot keményen megbüntetik, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a díjakat felülvizsgálják.