A lengyel alapkamat 1,50 százalék. A döntés indoklásában a monetáris tanács nem változtatott a korábbi szóhasználatán, miszerint "a kamatláb jelenlegi szintje fenntartható növekedési pályára helyezi a lengyel gazdaságot, hozzájárul az inflációs cél eléréséhez és a makrogazdasági stabilitás garantálásához".

A dokumentum szerint a tanács szándéka az alapkamat változatlan szinten tartása az idén, "kamatemelésre legkorábban 2019 vége felé lehet számítani".

"Ha az adatok, amelyekre döntéseinket alapozzuk nem változnak, akkor az idei évre teljes mértékben kizárható a kamatemelés lehetősége" - fogalmazott Adam Glapinski a lengyel jegybank kormányzója a bejelentést követő sajtótájékoztatón. (Magyar jelenség a lengyeleknél - a pénztárosok többet keresnek, mint a tanárok.)

Hangsúlyozta, hogy a monetáris tanács nem valami gazdasági doktrína rabjaként ragaszkodik az álláspontjához és egyáltalán nem fél cselekedni ha szükséges.

A tájékoztatón a monetáris tanács "galambként" és "héjaként" ismert prominens tagjai is megerősítették, hogy "abszolút semmi okot" nem látnak az alapkamat emelésére az idén.

A kép forrása: Shutterstock