Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden hivatalos látogatásra érkezik Szingapúrba - tudósítja olvasóit a The Straits Times sajtóorgánum internetes oldala. Ez lesz az első alkalom, hogy Magyarország első embere felkeresi a kikötővárost. A kétnapos vizitre Li Hszien Lung miniszterelnök hívta meg.

A szingapúri külügyminisztérium hivatalos hangvételű tájékoztatóból kiderül, hogy az utazás célja Magyarország és Szingapúr bővülő kétoldalú kapcsolatainak további megerősítése. A távoli ország lapja tájékoztatja olvasóit, hogy a vendégségbe érkező vezető országa Kelet-Közép-Európa egyik feltörekvő gazdasága.

Nagy megtiszteltetés

Orbán Viktort ünnepélyes fogadtatásban részesítik a szingapúri államfő igen-igen flancos, 106 hektáron elterülő, Istana nevű rezidenciáján. Az Istana szó a Wikipédia szerint palotát jelent maláj nyelven. Eredetileg a brit gyarmati kormány fejének épült a 19. században. Az ingatlan 1959-ben a szingapúri önkormányzat vezetőjének hivatala lett, akit az elnök váltott.

Azonkívül, hogy az elnök itt fogadja a külföldi méltóságokat, itt dolgozik Szingapúr miniszterelnöke is. Az ország jelenlegi elnöke, Halimah Jakob asszony nem költözött be a palotába, hanem megtartotta lakását a városállam északkeleti részén lévő lakónegyedben.

Még nagyobb megtiszteltetés

A magyar kormányfő valójában viszonozza Halimah Jakob 2015-os látogatását Magyarországon, amikor a politikus még a parlament elnöke volt. Orbán az elnök felkeresése után találkozik Livel. A miniszterelnök hivatalos ebéden fogadja magyar kollégáját, aki ezt követően részt vesz egy szingapúri-magyar üzleti fórumon.

Mielőtt azonban felkeresné ezt a tanácskozást, látogatást tesz a Singapore Botenic Gardens botanikuskertben, ahol a tiszteletére el fognak keresztelni egy orchideát. A törpe városállam nagy hagyománya, hogy ebben a megtiszteltetésben részesíti az odalátogató magas beosztású vendégeket, köztük kormányfőket.

Szép növekedés

Szingapúr és Magyarország kétoldalú kereskedelmi forgalma 2016-ben 1,14 milliárd szingapúri dollár volt (220,6 milliárd forint, kicsit kevesebb a 4-es metró építési költségének felénél) az egy évvel korábbi 733 millió után - írja a helyi hírportál. Magyarország a városállam 12. legnagyobb kereskedelmi partnere az európai uniós országok összehasonlításában. Világszinten az 50. legnagyobb partner. Az elmúlt év végén 82 magyar vállalkozás volt bejegyezve Szingapúrban.

(A nyitókép forrása: Shutterstock.com)